{ "title": "Ağaç Aşılama", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-asilama.jpg", "date": "20.01.2024 05:38:24", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Ağaç aşılama, Özellikle kırsal kesimlerde ağaçlardan daha farklı bir meyve elde edilmek isteniyorsa aşılma yöntemi tercih edilir. Süs bitkisi ya da meyve ağaçları çok eski zamanlardan beri aşılama yöntemine tabi tutulmaktadır. Bu yöntemin ilk buluşu ormandaki ağaç dallarının birbirine sürtünerek kendiliğinden doğal bir biçimde oluşan aşılamanın, ilk olarak insanlar tarafından fark edilerek meyve ağaçlarının daha iyi hale gelebilmesinde kullanılmaya başlandığı varsayılmaktadır. Bu nedenle aşılama ve çelikleme metotları ortaya çıkmıştır. Aşılama sistemi üretilmesi istenilen kaliteli, verimi yüksek ve ağaç hastalıklarına karışı dayanıklı meyve çeşitlerini çoğaltmak için iyi bir yöntemdir.

Aşılama Nedir?

Aşılama, iki bitki çeşidini bir bitki gibi kaynaştırarak ve olgunlaşmalarına devam edecek biçimde birleştirme tekniği ya da sanatıdır. Ağaca eklenecek yeni bitkinin üst kısmını ya da tacını oluşturacak bölümüne kalem, alt bölümü ya da kökünü oluşturacak kısmına da anaç denmektedir.

Aşılama Yapmanın Amacı Nedir?
Aşı yapabilmek için bir anaç bir de damızlık dene ağaç ya da fidan şarttır. Özüne aşı yapılacak ağaç ya da fidana anaç; kendisinden aşı kalemi alınana ise damızlık ağaç denmektedir. Birçok aşı çeşidi mevcuttur. Genel olarak iki gruba ayırmak gerekir.
Göz Aşısı

Göz aşısı altında odun dokusu olan ya da bulunmayan ufak bir kabuk parçası ile bu yapının üzerindeki tek bir göz ile gerçekleştirilen aşılara verilen isimdir. Göz aşıları şu şekildedir:
Erken Sürgün Göz Aşısı
Geç Sürgün Göz Aşısı
Durun Göz Aşısı
Göz aşısı metotları şunlardır
Kalem Aşısı

Taze olarak kesilmiş anaçla taze kesilmiş kalemin kombiyum kısımlarının üzerine gelecek tarzda iyice teması sağlanarak anaçla kalem arasında bir ilişki kurulması sağlanarak yeni bir bitkinin oluşturulmasıdır.

Kalem aşısı metotları şunlardır:
" } ] }