{ "title": "Ağaç Bakımı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 10:08:57", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Ağaç bakımı, mevsime göre ve aylara göre yapılması gereken rutin işlemler olarak bilinir. Ağacın iyi meyve vermesi, sağlıklı olması için bakımının yapılması gerekmektedir. Ağaç bakımı genel olarak sulama, budama, gübreleme gibi işlemler yapılarak yapılmaktadır. Yurdumuz çeşitli iklim kuşaklarının görülmesinden dolayı her iklimin kendine has bakım şekli bulunur. Bu nedenden dolayı yurdumuzun bir tarafında bahar mevsimi yaşanırken, diğer bir yanında kış mevsimi belirir. Yurdun bir bölümünde yılın 11 ayında sürekli yağmur yağar bir başka bölgedeyse kuraklık sıkıntısı yüzünden ağaç yetişmez bile. Yapılan ağaç bakımlarıyla ilgili olarak bir takvim oluşturulur ve bütün ağaç bakımı bu takvime göre yapılır. Ağaç bakımı yılın hemen hemen her ayı yapılmaktadır fakat yılın şiddetli olarak beliren kış ayları dışında ağaç bakımı düzenli olarak yapılmaktadır ve gerek görülür. Yılın her mevsiminde ve yılın her ayında yapılacak olan ağaç bakımı birbirlerini tamamlar.

Yapılan ağaç bakımını sırasıyla özetlemek gerekirse sizlere bunları belirtelim

Ağaç bakımı, bahçe islerinin en yoğun olduğu dönem ilkbahar mevsimi olarak bilinir. Bu mevsimde avalar ısınmaya başlamasıyla yağmurların sürekli olarak devam ederek bereket şeklinde yağması görülür, toprak işlenmeye uygun hale gelir, bitkilerde gelişme başlamış olur ve bu gelişme hızla devam eder. İlk bahar mevsiminde fidan dikilir ve budama yapılır. Ağaç bakımı bu şekilde yapılmaktadır. Mart ayında fazla olan nemi yok olmaya başlayan toprağın yumuşamasıyla birlikte toprağı belleme, toprağı sürme ve çapa işlemleri gerçekleştirilir. Yıllık olarak yapılan ağaç gübrelemesi nisan ayı sonuna kadar yapılır. Ağaç bakımı gübreleme organik gübrelerle yapılarak ve her ağaç altına 30 gram kadar yapay gübre, diğer gübrelerin toprağa karıştırılarak toprağın çapalanması ve hemen sulanması gerekmektedir. Mart ortalarına kadar bütün fidan dikimleri yapılmaktadır. Havaların uygun olması durumunda bu ayın sonuna kadar toprak sürülür. Yazın çiçek açan süs bitkileriyle kışın yapraklarını döken ağaçlar bu mevsimde budanır. Budama işlemi budama makasıyla ya da keskin bir bıçakla yapılır. Kesim noktası daldaki bir altta bulunan tomurcuğun arka kısmına doğru eğimli olarak şekilde yapılır. Mart ayında en fazla kalem aşısı ve çelikle üretim yapılmaktadır. Nisan ayında ağaçlar gübrelenmeye devam edilir.

Martta bitirilmeyen fidan dikimleri hava koşullarının uygun olmasıyla bu ayda da yapılmaktadır. Tüplü fidanlar yılın diğer aylarında olduğu gibi nisan ayında da dikilir. Yeşil ağaçlar bu ayda budanır. Çit meydana getiren bitkilerin dal ve yapraklan budanır veya budama suretiyle kontrol altına alınır ve gelişmesi sağlanır. Yağış miktarı istenilen düzeyde olmadığı taktirde ağaçlar sulanmaya başlanır.

Ağaç bakımı mayıs ayında devam eder. Mayıs ayında ağaçların altına çapa yaparak toprağın hava alarak işlerlik kazanması sağlanır. Fidan dipleri de çapa yapılır. Bu ayda özellikle de süs bitkileri süs ağaçlarının bakımı yapılmaktadır. Bu ağaçların budama işlemi bu ay içerisinde yapılmaktadır. Sulama işlemi artık daha sık aralıklarla yapılır. Ağaç bakımı yapılırken bu ay içerisinde ağaçların su ihtiyacının daha fazla olduğu bilinmektedir. Ağaç bakımı haziran ayında ise toprakların çapalanması işlemiyle bakıma devam edilir. Yaz aylarında yapraklarını döken ağaçların budama işlemi devam eder. Sulama işlemine çok dikkat edilmesi gerekir, bu hususta dikkatli olunmasa eğer ağaç kuru. Bu dönemde artık toprak suya fazla gereksinim duyar. Ağaç bakımında sulama işlemi akşam saatlerinde yapılmalıdır, hava koşulları ve ağaçların su istekleri doğrultusunda yeterince sulama gerçekleştirmeye dikkat edilmelidir. Bu ay içerisinde ağaçlara göz aşısı yapılabilir.

Ağaç bakımı sulama, çapalama, budama, gübreleme, ilaçlama ve ağacın aşılanması gibi işlemler uygulanarak belli aylarda uygulamalar gerektirir. Özellikle yaz aylarında ağaç bakımı daha sık olmalıdır. Bu bakım içerisinde ağaçların sulanması oldukça önemlidir. Ağaç bakımında toprağın havalandırılıp ağaç köklerinin rahat bir nefes almasına yardımcı olmak ağaç bakımında oldukça önemli olmaktadır. Budama işlemi ağaç dallarının sağlamlaşmasına ve ağaç dallarının üstlere doğru uzamasına olanak sağlar. Ağaçlara bakım yapılmazsa ağaçlar kuruyarak yok olacaktır.
" } ] }