{ "title": "Ağaç Çeşitleri", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:23:50", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Ağaç çeşitleri, yaprak, gövde ve kökten oluşur. Toprağa ekilen tohumun fide olmasıyla büyümeye başlayan ağaç bir yıl sonra fidan olur. Bütün canlılarda olduğu gibi ağaçlar da suya muhtaçtır. Bu yüzden yağışın bol olduğu bölgelerde daha hızlı yetişir. Türlerine göre ağaçların büyüme ve su ihtiyacı farklılık gösterir. Ağaçlar orman olarak doğa için önemli olduğu kadar günlük hayatta da kâğıt ve mobilya gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılar. Ağaçların meyvelerine, yapraklarına ve cinsine göre yüzlerce türleri mevcuttur.

Kızılçam (Pinus brutia)

Doğu Akdeniz bölgesinde yetişmeye elverişli olan bir çam türüdür. Uygun ortamında 25 metreye kadar boylama özelliği olan ağacın, kalın genç sürgünleri kızıl renktedir. 10-15 cm uzunluğunda olan yaprakları iğne şeklindedir. Kalın olan yapraklar koyu yeşil, kozalakları parlak açık kahverengidir. Türkiye'de özellikle ege, Akdeniz bölgeleri ve Marmara'da yaygındır. Batı da ise İtalya'nın kalabriya yarımadasında mevcuttur.

Kara kavak (Papulus nigra)

Söğütgiller cinsinden olan ağacın yetiştiği yerler; Avrupa, güneybatı, orta Asya ve Türki'yedir. 30 metreye kadar uzayabilen kara kavağın yaprakları eşkenar üçgen ve dörtgen gibidir. Yaprakların sapı yapraktan daha uzun ve yassıdır. Nemli toprakları seven kavak, çit bitkisi olarak dere kenarlarında yetiştirilir.

Salkım söğüt (Salix babylonica)

Sarkık dallı bir söğüt türü olan ağaç, 15 metreye kazar uzar. Dallarındaki esneklik özelliğinden dolayı, dik duramayıp aşağıya doğru sarkar. Cilalanmış gibi parlak sarımtırak sürgünleri vardır. Yaprakları dar, ucu sivri, şeritsiz, kenarları biraz şeritlidir. Çoğunlukla kıvrık olan yapraklarının alt rengi mat, üst yüzeyi koyudur. Salkım söğüdün vatanı Çin'dir.

Doğu gürgen (Carpinus orientalis)

Sıcak, kuru ve alçak yerde görülen ağacın anavatanı kuzey ırak ve güneydoğu Avrupa'dır. Küçük bir ağaç türü olan gürgen en fazla 10 metreye kadar çıkabilir. Diğer gürgen türlerine göre yaprakları küçüktür. 3-5 cm olan yapraklarının kenarları dişlidir.

Porsuk (Taxus)

Birçok çeşidi bulunan porsuk ağacı çiçekli bir bitkidir. Türkiye'de nesli tükenmek üzere olan ağacın ömrü uzundur. Meyvesi ticari amaçla toplanıp satılmaz. Fakat çekirdeği çıkarılmak şartıyla yenebilecek tatlı bir meyvedir. Çekirdeği tüketilmesi halinde zararlıdır. Yaprakları uzun yeşil, meyvesi turuncu-yeşil -kırmızı renklidir. Eylül ayından ocak ayına kadar meyveleri dalında dururlar.

Koca yemiş (Arbutus unedo)

Bir çalı türü olan ağaç, fundagil familyasındandır. Çiçek ağacı diye de isimlendirilen ağacın meyveleri olgunlaştığında portakal rengindedir ve yenilebilir yemişlerdir. Küçük bir ağaç olan koca yemiş nadiren 15 metreye kadar uzayabilir. Çiçekleri beyaz, uç kısımları yeşilimsi olup salkım halindedir. Türkiye'de Marmara, ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde bulunur.
" } ] }