{ "title": "Ağaç Çiçekleri", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-cicekleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:39:07", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Ağaç Çiçekleri, Ağaç çiçekleri, özellikle meyve ağaçlarında meyvelerin tomurcuk halinde iken patlayarak çiçeklere dönüşmesi ile çiçek halini almalarıyla oluşur. Ağaç çiçeklerinin hasat zamanı daha çok ürün elde etmek için önemlidir. Ağaç çiçekleri, açtığı zaman gerekli bakımları yapılmalıdır. Aksi takdirde ağaçlarınız çiçeklerini çok erken morarmış veya sararmış bir biçimde döküyorsa ağaçlarınız da fosfat veya karboniksok gibi ağacı besleyici ögeler eksikliğinden dolayı çiçekleri erkenden ve koyu bir halde dökülür. Ağaç çiçekleri, ağaçların meyvelerini verebilmesi ve yaşamlarını sürdürebilmesi için birçok etkenlere sahip olması gerekmektedir. Bu etkenlerin başında ise güneş ışınları gelmektedir. Ağaç çiçekleri güneş ışınlarını aldıklarının kanıtı da bir nevi ağaç çiçeklerinin çıkması gösterilebilir. Çünkü ağaç çiçekleri kış aylarından sonra bahar aylarına güneş ışınlarının gün üçünde yeterli miktarda almasıyla fotosentezini gerçekleştirerek ağaç çiçekleri açar ve sonrasında ağaç çiçeklerinin fotosentez salgılaması sonucu, ağaç çiçekleri açarak ağaçlarda polenler gerçekleşir. Astım vb. Gibi nefes darlığı çeken hasatların bahar aylarında hastalıklarının artması bundan dolayıdır. Ağaç çiçekleri iki farklı şekilde gerçekleşir. Bunlar fizyolojik ve morfolojik ayrıştırılması sonucu ağaç çiçekleri gerçekleşir. Ağaç çiçekleri oluşum bakımından geçirdikleri evrimleri ayrı başlıklar atında inceleyecek olursak;

Ağaç Çiçekleri Fizyolojik Ayrışımı

Ağaç çiçekleri fizyolojik ayrışımı, ağaç çiçekleri gerçekleşmeden önce ilk olarak ağaçlarda bulunan dallarda tomurcuk halindedirler. Baharın gelmesi ile ve güneş ışınlarını almalarıyla dallarda ilk olarak gerçekleşen tomurcuklar oluştuğundan itibaren yeteri kadar güneş ışığı almaları ve ılıman bir iklim yani ağaçların güneş ışınlarının tam alabilmesi ile tomurcukların üst kısmındaki koyu renkteki kapakların ayrışması ile çiçeklerin dışarı doğru açılması sürecine denir ve çok dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Rüzgâr ve sert havalardan etkilendikleri dönemin başlangıcı diyebiliriz. Ağaç sahiplerini sıkıntılı ve stresli sürecin ilk başlangıcı olarak nitelendirilir. Çünkü bu süreçte en ufak bir don veya aşırı sert ve rüzgârlara karşı fotosentez gerçekleşmeyerek ağaçlarda çiçeklenme gerçekleşmez. Bunun sonucu da çiftçiler o seneyi boş geçirmiş ve hasat zamanı hiçbir şekilde ürünlerini alamayabilirler.

Ağaç Çiçekleri Morfolojik Ayrışımı

Ağaç çiçekleri morfolojik ayrışımı, ağaç çiçekleri tomurcuklardan sonra gerçekleştirmiş olduğu çiçeklerin olduğu dönemdir. Bu morfolojik ayrışım genel olarak güneş ışınların yanında ağaçta bulunan karbonhidrat ve azotun sayesinde ağaçlarda çiçeklenme meydana gelir. Bu dönemde çiftçilerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ağaç çiçekleri oluşmasından sonra çiçekler için takviye yapmalarıdır. Yani azot ve karbonhidrat takviyeleri için ağaç çiçekleri ilaçlarını atma zamanıdır. Ağaç çiçekleri, yeteri kadar karbonhidrat ve azot gibi besleyici ögeleri barındıramadıkları takdirde çiçekler sararak çok erken bir zamanda ağaç çiçekleri yaprakları dökülür. Buda çiftçiler için oldukça önemli zarar demektir. Dökülen her bir ağaç çiçeği yaprakları bir meyve ile eşdeğerdir. Bundan dolayı ağaç çiçekleri için gerekli çiçek ilaçlarını temin etmeli ve atmalıdır.
" } ] }