{ "title": "Ağaç Dikimi", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-dikimi.jpg", "date": "21.01.2024 14:04:42", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "

Ağaç dikimi, Tek gövdesi bulunan, beslenmeyi ana ve yan köklerden olan ortalama 5 metre boyundaki odunsu bitkidir. Ağacın altı bölümü bulunur. Kök, gövde, dal, yaprak, çiçek ve meyvedir. Bitkiye ağaç karakterini veren en önemli unsur gövdesidir. Şimdi size aşağıda, ağaç dikimi nasıl yapılmakta olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Ağaç dikimi

Toprak hazırlanır: Dikim yapılacak bahçe ya da bölge, kısmen veya tamamen gübrelenmek koşuluyla sürülmelidir. Bu bölgeye nehir veya ocak kumu da ekleyebilirsiniz.

Çukur hazırlanması: Çukurlar, dikilecek ağacın ve ağacın kök hacmini kapsayacak şekilde açılmalıdır. Çukurun derinliği en aşağı diz boyu dediğimiz 60 cm'den az olmaması gerekir.

Çukur dipleri kabartılması: Çukur dipleri, toprak işlenmiş olsun ya da olmasın mutlak bir şekilde kabartılmalı ve sulanması gerekir. Çukurların çapları derinliğinden bir miktar geniş tutulması iyi sonuçlar verir. Çukurların dikim zamanından bir süre önce açılması ve mümkünse donlu bir periyot geçirilmesinin sağlanması daha faydalı olacağı söylenmektedir. Dikim sahanız kuvvetli rüzgârlara karşı ise dikimden 15 gün evvel dikilecek ağacın boyuna göre bir herek hazırlanmalıdır. Bu herek çukurun tam tabanına saplanmalıdır. Hereklerin düzgün ve pürüzsüz olması, kabuklu ise kabuklarının soyulması daha iyi sonuçlar almamızı sağlar. Hereğin toprağa saplanacak tarafı yakılmış ve katranlanmış olması ömrünü uzatmaktadır.

Ağacın çukura yerleştirilmesi: Dikilecek ağaçların kökündeki toprakla birlikte ve içerdiği nemi koruyacak şekilde naylon torba, saksı v. B gibi kap içindeki ağaç şeklinde olması tercih edilmelidir. Ağacın kökünü saran kap hemen çukurun başında, kökü saran toprağı dağıtmadan dikkatlice çıkarılmalıdır. Başka bir kişinin yardımıyla fidan çukura yerleştirilir ve çukur toprak ile iyice doldurulur. Doldurulan toprak ayak yardımıyla basılarak bir elimizle de fidan tutularak iyice sıkıştırılır. Dikim esnasında ağaç kökü hava almamalı ve direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Toprağın seviyesi kök boynu hizasına gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Fidan çevresinde 100 cm çapında, 15 cm derinliğinde sulama çanağı hazırlanmalıdır.

Can suyu verilmesi: Dikim işini bitirdikten sonra can suyu denilmekte olan ilk su verilir. Bu su verilirken toprağın çamur olmamasına dikkat edilmelidir. Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanması ve mümkünse çapalanması çok yararlıdır. Çapalanması, toprakta oluşmakta olan ve evoporasyonu hızlandıran kapilariteden kaynaklanmakta olayını önleyeceğini söyleyelim.

Ağaç dikimi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar

Havanın kapalı olduğu bulutsuz ve rüzgârsız günler seçilmelidir. Ağır topraklarda ve yağmurlu havalarda dikim yapılmasından kaçınılmalıdır. Dikim yapılacağı esnada bitki güneşin ışınlarından korunmalıdır. Dikilecek ağaçta kök kıvrılması, gövde ve dalda yaralanma olmamalıdır. Çıplak köklü fidanlar sadece mevsiminde dikilmelidir. Ağaç dikilirken kökleri uzun süre hava ile temas ettirilmemelidir.
" } ] }