{ "title": "Ağaç Kabuğu", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-kabugu.jpg", "date": "23.01.2024 04:34:35", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Ağaç kabuğu odunsu bitkilerde damarlı kambiyumun haricinde kalan, sekunder soymuk boruları, korteks ve peridermden meydana gelen tabakaya verilen addır.

Ağaç Kabukları

Bütün ağaç türlerinin kabukları faydalıdır ve humus olarak kullanışlı. Yapılmış olan araştırmalar en başta göknar olmak üzere çam, ladin, kayın, meşe, sekoya ve porsuk ağaçlarının kolaylıkla kullanılabileceğini meydana koymuştur. Kabuklar her şeyden öncesinde biyolojik aktivitesi olmamış materyallerdir. Bu nedenle ağır ayrışan maddelerdir. Anlık kabuklar kimyevi olarak işlenmeye uyumlu değildirler. Çok Fazla az azot içeriğinden ötürü bakteri ve mantarların gelişmesi için yetersizdir. Genelde kabukların su tutma güçleri çok fazla yüksektir. Göknar kabukları ağırlıklarının %165'i denli su tutabildiği, doyma noktasında bile %31.5 havada meydana gelen muhtevası tespit edilmiştir. Ağaç kabukları fermente edildikten ardından kullanıldıklarında rastgele bir sağlık sorunu zararlı transfer rizikoları yok olur.

Ağaç kabuklarının özellikleri nelerdir?

Natürel su tutma özellikleri vardır: Su tutma kapasitesi oldukça yüksektir sulama sularını yağmur sularını gece-gündüz hararet farkından ötürü havadaki nemi bünyesine katar bununla birlikte toprak yüzeyini güneşin ve rüzgârın negatif etkilerinden uzaklaştırarak suyun buharlaşmasını engeller bu sayede %70-80 oranında su tasarrufu sağlar soğuk kış aylarında bitkilerin köklerini dona karşın korur.

Yabancı ot mücadelesinde etkindirler: Toprak çapalanıp yayılır kökleriyle alındıktan ardından yüzeye uygulandığında istenmeyen başka otların çıkışı büyük oranda önlenmiş olur.

Natürel dekorasyon malzemesi olarak kullanılabilirler: Kalıcı kırmızımsı kahverenginden ötürü Avrupa'da bahçıvan altını olarak bilinir toprağın hakkında uygulandığında hücre hitap eden iyi bir görünüş elde edilir ve bu görünüş uzunca vakit bozulmadan kalır rengi solmaz rüzgârla uçmaz tutuşmaz iç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılır koku ve böceklenme yapmaz.

Organik toprak düzenleme özellikleri vardır

Uygulandığı bahçelerde 2-3 sene içerisinde yavaş yavaş çözünerek toprağa servet sahibi olan organik maddeler bırakır toprağın sertliğini düşürür ve tertip eder topraktaki ilişkili yer alan minerallerin serbest kalmasını sağlar bitkilerin gelişimini tertip eder toprağı güneşin ve rüzgârın olumsuz etkilerinden uzaklaştırarak kuruyup sıkışmasını ve çatlamasını engeller toprağın gevşek kalması bitki köklerinin henüz rahat davranış etmesini ve henüz iyi gelişmelerini sağlar.

Kullanıldığı birtakım sahalar
Kabuktan faydalanma imkânları

Ağaç hacminin aşağı yukarı olarak %9 -15'lik bölümünü kabuk oluşturmaktadır. Kâğıt hamuru üretim anında ve kereste imalatında kabuk atıl malzeme olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde kabuktan çeşitli şekillerde yararlanılmaktadır. Bunlar detaylı olarak ele alınmıştır. Özellikle kâğıt hamuru ve kalas imalatında ağacın kabuktan arındırılmasıyla çok fazla yüksek miktarlarda odundan arındırılmış kabuk sanayinin yüklü olduğu noktalarda biriktirilir ve böyle odun ham maddesinin henüz etkili kullanımı amaçlanmaktadır.

Kimyevi açıdan kabuktan faydalanma

Kabuktan faydalanma çok fazla henüz önceki yıllara dayanmaktadır. Mantar, lif, tanen, yapıştırıcı, ağaç sakızı, lateks materyaller.

Tatlandırıcılar, yiyecekleri savunmak ve saklamak için malzemeler kabuktan türetilen ürünlerdir. Bunun yanı sıra savaş vakitlerinde kullanılan ok uçlarındaki zehirler, antibiyotikler ve tıbbi gerekli malzemeler de kabuktan elde edilen diğer malzemelere örnek olarak verilebilir.
" } ] }