{ "title": "Ağaç Kavunu", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-kavunu.jpg", "date": "21.01.2024 03:41:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ağaç kavunu, sedef otugiller familyasından olan utruç, cutrus medica isimleriyle de bilinen, meyvesi yenen bir ağaçtır. Oldukça kalın ve sert bir kabuğu bulunur. Genellikle belli bir süre saklanarak ya da hamur işlerinde tüketilir. Bazı toplumlarda meyve çayı hazırlanır. Ağaç kavunu en fazla Akdeniz'de, Güney ve Orta Amerika bölgesinde, Hindistan'da yetişir. Ağacın meyve vermesi 3 yılı bulur. Meyvelerin boyu enine göre daha büyük, genellikle 12-15 cm arasında olur. Kalın kabuğunun üzeri pürüzlü ve çıkıntılı olur.

Ağaç kavununun botanik özellikleri nelerdir?

Turunçgillerden olan ağaç kavununun yaprakları mavimsi pembe renkte bir ağaçtır. Soğuğa karşı turunçgiller arasında en dayanıklı olanıdır. Oldukça yavaş büyüyen, 3 yılda meyve veren bir ağaçtır. Ayrıca turunçgiller arasında en ağır olanıdır. Meyveleri 1-1,5 kg'dan, 4,5 kg'a kadar çıkabilir. Kaba dokulu meyveler, gevşek yapıda ve usaresi oldukça azdır. Ağaçta meyveler olgunlaştığı zaman, hızlı bir şekilde dökülürler.

Ağaç kavunu kullanım alanları

Ağacın yaprakları, meyvesi ve çiçekleri kullanılır. Bunların toplanma zamanı da farklıdır. Ağaç henüz çiçek açmadan yaprakları toplanır. Meyveler olgunlaştığı zaman, çiçekleri de açtığı zaman toplanır. Bunlar taze ya da kurutularak saklanabilir. İçeriğinde hesperidin adlı bir glikozit bulunmaktadır. Bu madde vücutta P vitamini etkisi göstermektedir.

Ağaç kavunu faydaları nelerdir?
" } ] }