{ "title": "Ağaç Kesimi", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-kesimi.jpg", "date": "20.01.2024 06:06:22", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Ağaç kesimi, doğanın korunması, çağdaş ormancılığın naturel bir parçasıdır. Tek ağaçları ya da henüz yayvan bir orman sahasını kesmeyi planlarken, ormanda hayatını sürdüren bitkileri ve hayvanları dikkate almamız gereklidir. Ağaçları keserken, mesela avcılar ya da açık havada meydana gelen tutkunları benzeri ormanın keyfini çıkaran kişileri de düşünmemiz gereklidir. Yüklü nüfuslu alanların yanında kesim yaparken bilhassa titiz olmalıyız. Ormanı kullanan bireyler, orman konusuna birkaç kuşağı içeren henüz uzunca periyodik bir perspektiften bakmalıdır. Orman, kıymetli odunları gelecekte de sağlamaya devam etmeli ve bitki ve hayvan habitatlarını sürdürmelidir.

Ağaç kesimi öncesi Bitki örtüsünün temizlenmesi

Ağacı bir engelle karşılaşmadan kesebilmek amaçlı, ağacın etrafını daima temizleyin. Bununla Birlikte, planlanan kesme istikametini de temizleyin. Düşme istikametini belirlediğinizde, minik ağaçlar, çalılar ya da dallar hattı engelleyebilir.

Geri çekilme yolu

Geri çekilme yolunuzdaki sizi engelleyen dalları ve minik ağaçları da ağacın arkasında her iki yönde ortalama 45° açıyla kesin. Zemindeki dalları ve diğer engelleri temizleyin.

Dal budama

Dal budama, önünüze çıkan alçak dalları ve sürgünleri temizleyerek kesme işleminin henüz emniyetli olmasını sağlar.

En emniyetli dal budama yöntemi, üstten aşağı doğruca bir çekme zinciri (Kılavuzun alt tarafı) ile çalışmaktır. Güvenlik mesafesi: ağaç yüksekliğinin en az iki katı olmalıdır. Kesimden öncesinde, kesmeyi amaçladığınız ağacın yüksekliğinin en az iki sert denli bir ara içerisinde hiç kimse bulunmadığından emin olmanız gereklidir. Sizin ve iş arkadaşlarınızın, birbiriniz ve çevreden geçenler tarafında kolaylıkla görülebilmeniz amaçlı cazip renklerde ceketler ya da yelekler giymeniz gereklidir.

Ağaç kesimini planlayın

Ağacın yanına gelmeden öncesinde kesim işini planlamaya başlayın. Kesim yönüne hüküm verin. Rüzgâr yönü, rüzgâr kuvveti, eğiklik ve alanın etrafındaki önler benzeri kesimi etkileyebilecek çeşitli etkenlere İlgi edin.

Ağacı inceleyin. Çürüme, çatlaklar ya da diğer nedenlerle zarar görmüş mü? Ağaçtan ya da bitişik ağaçlardan kuru ya da kırık dalların düşme riski var mı? Ağaç bir yana eğik mi? Henüz sonraki işleriniz varsayılırsa, ağaç hangi yönde kesilmeli?

Ağaç ne denli uzağa erişecek?

Binaların yanında ağaç kesimi yaparken hem bir ağacın kesme yönünün hem bir de ne denli uzağa ulaşacağının denetleme edilmesi birçok kez önemlidir. Bunun bir yolları kolay geometrik ilkeleri kullan-mak ve zemin üstünde eş kenarlı ve dik açılı bir üçgen imkânı sunan ve ağaca, ağacın yüksekliği denli uzaklıkta bulunan bir noktayı belirlemektir. Bu ilke, ahşap bir çubuk kullanılarak belirlenebilir. Çubuğu, gözünüze meydana gelen uzaklığı çubuğun uzunluğuna eşit ve üçgenin iki kenarı arasındaki açı dik olacak biçimde tutun. Gözünüz, ideal model ağaç kütüğü ile benzer yükseklikte olmalıdır.

Mümkün olduğunca naturel düşme yönünde kesim yapın

Çoğu ağacın naturel bir düşme yönü vardır. Bu yön ağacın yana yatışından, dalların biçiminden ve üstündeki kar yükünden (Karla kaplı dallar) etkilenir. Ağacın yatış yönünden emin değilseniz, ağaçtan biraz uzaklaşın ve bir su terazisi ile denetleme edin. Bir ağacı, naturel düşme yönünden çeşitli bir istikamete düşmeye zorlamak bir ölçüye denli mümkündür, fakat bu vaziyet her vakit riski arttırır ve ekstra fizyolojik emek gerektirir. Doğruca kesim yardım aletlerinin yanı sıra bilgi, maharet ve tecrübe gerektirir. Ölü ya da çürümüş ağaçlar benzeri fit keresteli ağaçlar, daima en kolay yönde kesilmelidir. Zeminin eğimi, rüzgâr yönü, havai ağaç kesimini etkileyen etkenlerdir.
" } ] }