{ "title": "Ağaç Kurdu", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 00:42:35", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Ağaç kurdu, Halk içinde ağaç kurdu ya da mobilya böceği olarak bilinen bu böcek cinsinin asıl ismi tahta kurdudur. Bu böceğe çoğu kez bitki ve evlerin bodrumlarında ve nemli kısımlarında rastlanır. Bu böceğin baş kısmı siyah gövde kısmı da kahverengidir. Baş kısmı keratin denen maddeden meydana gelmiştir. Bu madde ağaç kurdunu dış etkenlerin zararlarından korumaktadır. Ağaç kurdu çift kanada sahiptir. Bu hayvanın baş kısmında 1 çift anten bulunmaktadır. Boyutu genel olarak 1-3 cm civarında değişim göstermektedir. Ağaç kurdunun (Tahta kurdu) 6 tane yağı mevcuttur ve ayaklarının üzerinde tırtıllar mevcuttur. Ağaç kurdu sarımsı, siyah ve gri renklerde olabilir.

Bu böcek ahşap olan her yerde bulunabilir. Ahşap maddelerin içlerinde ilerleyebilen ağaç kurdu içlerine yerleştikleri maddelerin çürümesine ve hatta kurumasına sebep olmaktadır. Ağaç kurdu hasar görmüş tahta yapıların arasında daha kolay ilerleme gösterebilmektedir. Bu böcek yumurtlama yöntemi ile üremektedir. Dişi olanlar çiftleşmenin ardından yumurtalarını odunların çatlak olan ve yarık olan kısımlarına, engebeli yüzeyler ve kendi çıkış yaptıkları deliklerin iç kısımlarına bırakabilirler. Ağaç kurdunun yumurtaları gerekli ısıya eriştiğinde açılır ve yavru olan ağaç kurtları meydana gelir. Yumurtadan çıkmış olan larvalar az bir müddet çevrede dolaştıktan sonra kendilerin uygun bir konum bulup odunun içine işlerler. Bu yeni doğmuş ağaç kurtçukları bu yerleştikleri yerde 4-5 hafta yeme işlemi yaparak beslenirler. Erişkin olan dişiler tarafından yumurta üzerine bırakılan bir madde sebebi ile odunun dokusunda ayrışmalar oluşur. Bu sebeple odunun hücre yapısı bozulur ve odunun yüzeyinde parçalanmalar tespit edilir.

Ağaç kurdu her yumurtlama sürecinde 80 adet yumurta bırakabilme yeteneği vardır. Ağaç kurdu kendisine elverişli bir ortam bulduğu takdirde dört mevsim de üreyebilmektedir. Ağaç kurdunun en önemli vazifesi sürekli olarak tahtaları kemirmektir. Bu kemirme sesleri sessiz bir ortamda insan kulağı tarafından da rahatlıkla işitilebilir. Bu böcekler rutubetli ve bir kısmı çürümüş olan ahşap ve ağaçları daha çok tercih etmektedirler.

Larvaların asıl gıda maddesi selülozdur. Gelişebilmeleri için proteine gereksinimleri vardır. Odundan bekledikleri rutubet oranı %30'dur. Nispi denilen rutubet %55-60'ın odunun rutubeti de %10-12'nin altına inmesi halinde larvaların gelişimleri bitmektedir. Bu sebeple ağaç böceğine en uygun mekanlar rutubetli olan kilerler, depo ya da garajlardır denebilir. Uzun süreçli sıcak ortamlarda, merkezi ısıtma sistemi bulunan ortamlarda ağaç kurdunun pek zararı olmamaktadır.

Tahta Kurdunun Zararları Nelerdir?

Ağaç kurdu insan ya da hayvan kanı emerek beslenen bir canlı türü değildir. Yani insan bedeni ile bir alakası yoktur. Genellikle evdeki ahşap ve tahta maddelere yerleşerek onları sürekli kemirerek pürüzsüz dokularına zarar vermektedir. Ayrıca tahtadan yapılmış olan eşyaların zaman ilerledikçe çürümesine, bir kısmının dökülmesine ve dokusunun zara görmesine sebep olmaktadır. Ayrıca evlerin bahçelerinde bulunan süs amaçlı ekilen ya da meyve vermesi için dikilen ağaçların kök kısımlarını kemirerek yıllarca emek verilen ağacın kuruyup gitmesine sebep olmaktadır.

Ağaç kurdunun zararlarını en aza indirmek için tahta olarak tercih edilen malzemenin servi, ardıç, porsuk ve sedir gibi dayanıklı maddelerden olmasına özen gösterin. Kullanılacak tahta malzeme içerisinde A. Punctatum olduğu düşünülüyor ise bu malzeme kesinlikle kullanılmamalıdır. A. Punctatum zararının yoğun olduğu mekanlarda tahtaya az yer vermeye özen gösterilmelidir. Eğer bir tahtaya ağaç kurdu girip o yeri tahrip etmiş ise bu tahripli kısımların değiştirilmesi ve çıkarılan böcekli kısımların yakılması gerekmektedir.
" } ] }