{ "title": "Ağaç Yılanı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/agac-yilani.jpg", "date": "19.01.2024 10:22:18", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Ağaç Yılanı, çenenin arka tarafında zehirli dişleri bulunan yılan cinslerinden biridir. Bu cins yılanlarda üst çenenin arka tarafındaki dişler genişlemiştir. Bu dişlerin ön taraflarında zehri ulaştırmak için aşağıya doğru uzanan oluklar vardır. Özellikle arka dişli olarak tanınan yılanlar insanlar için tehlikeli olarak bilinmezler. Ancak ağaç yılanı diğer adıyla Bumsleng olarak tanınan yılan ise zararsız değildir. Bumsleng ismi aslında Afrika'da konuşulan Hollanda lehçesinden gelen bir isimdir ve anlamı ağaç yılanı manasına gelir. Ama ağaç yılanlarının pek çok çeşidinden yalnızca bir teki için kullanılır. Ağaç yılanının boyu yaklaşık olarak 1,8 veya 2 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ancak ağaç yılanının ortalama boyu 1,2 metre kadardır. Kuyruğu uzun ve vücudu ince yapılıdır. Ağaç yılanının diğer bir özelliği ise baş bölgesi yuvarlak ve küt görünümlü gözleri ise oldukça iri ve göz bebekleri pörtlek görünümdedir. Derisi ise yeşil parlak renkli olmasının yanı sıra bazen yeşil deri üzerinde siyak beneklerde bulunur. Ağaç yılanının dişisi ise genellikle koyu kahve rengi veya açık kahve rengindedir.

Ağaç yılanı, genellikle ağaçlar arasında oldukça çevik ve rahat hareket ederler. Rahatlıkla etraftaki cisimlere uzun kuyruğuyla sarılabilen ve yine kuyruğunun yardımıyla sık dalların arasından zarifçe ilerleyerek kayar. Ancak yiyecek ihtiyacını karşılamak için veya yumurtlamak amacı ile sıklıkla aşağıya da iner. Ağaç yılanı vaktinin hemen hemen çoğunu hareketsiz olarak geçirebilir veya bir ağacın üzerine çöreklenmesinin yanı sıra vücudunun ön tarafını havaya kaldırarak bu şekilde kalır. Ağaç yılanı bir dala çöreklenmiş bir halde hareketsiz kalırken fark edilmesi oldukça güçtür. Nedeni ise renginden dolayı parlak yeşil veya siyah benekli yeşil rengi ile ağaçların yapraklarına karışarak fark edilmesi oldukça zorlaşır. Ağaç yılanın besin olarak tükettiği canlılar olarak bilinen kuşların ağaç yılanını fark edemeyerek üzerine kondukları da bilinmektedir.

Ağaç yılanının kuşların yanı sıra avları ağaç kertenkeleleri, bukalemunlar, kurbağalar, diğer küçük yılanlar, küçük memeliler ve kuşlardır. Ağaç yılanı avını güçlü çenesi yardımıyla sıkı sıkı kavrarken zehri oluklu dişlerinden akarak avını etkisiz hale getirir. Ağaç yılanının avladığı daha büyük sürüngenler yaklaşık 15 dakika içerisinde ölür. Ağaç yılanının salgılamış olduğu sıvı oldukça zehirlidir ve salgının ufak bir miktarı bile yakalanan avın kısa sürede ölmesi için kafidir. Ağaç yılanı çoğunlukla kuş yuvalarına yumurtalarını bırakarak yumurtadan çıkan yavrularına burada bakarlar. Ancak anne ve baba kuş öfkeli bir şekilde ağaç yılanına saldırarak yuvalarını korumaya çalışsalar da yılan kuş yumurtalarını kabuklarıyla birlikte yutar yılanın güçlü sindirim salgıları kabukları eritir.

Yılanların pek çoğunun tersine ağaç yılanları ağaçların dallarında çiftleşirler ve bu çiftleşme sonucunda yaklaşık olarak 8-23'e kadar yumurta yumurtlayabilirler. Yumurtlamanın ardından yaklaşık 4 ay gibi bir sürede yaz ayının başlarında ağaç yılanı yumurtalarını saklamak için bir ağaç kovuğuna yerleştirerek yavrularının yumurtadan çıkmasını bekler ve bu ortamın nemli ve serin olması yavrular için oldukça önemlidir.
" } ] }