{ "title": "Ahududu Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/ahudu-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 16:25:07", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Ahududu Ağacı, boyu 1-1.5 metre civarında, dallarında kırmızı meyveleri olan ve beyaz çiçekler halinde açan bir ağaçtır. Genellikle ormanlık bölgelerde yetişir ve dikenli bir yapısı bulunmaktadır. Ahududu ağacı yaz aylarında, haziran sonu ve temmuz ayının başlarında çiçek açamaya başlar. Ahududu ağacı her yerde yetişememektedir. Genel olarak Avrupa Kıtasında ve Kuzey Anadolu'da yetişen bir ağaç türüdür. Ahududu ağacının varlığı yüz yıllar öncesine dayanmaktadır. Arkeologlar tarafından yapılan çalışmalara göre ahududu ağacı tarih öncesi dönemde insanlar tarafından toplanıp tüketilmeye başlamıştır.

Ahududunu Latince ismi rubus ideaus, diğer adı ise frambuazdır. Ahududu ağacı bu ismi Anadolu mitolojilerinde geçen Kaz Dağlarından almıştır. Mitolojideki ismiyle İda Dağı böğürtleni olarak bilinir. Yunan mitolojisinin en yüce tanrısı olarak bilinen Zeus'un yaşadığı çağda Olimpos isimli dağda açan ahududu ağacına ağaç çileği de denmiştir.

Ahududu Ağacı ile İlgili Genel Bilgiler

Anavatanı Avrupa Kıtası olması sebebiyle ahududu ağacı ülkemizde yetiştirilmektedir. Ülkemizin iklim şartları bu meyvenin olmasına uygun ortam hazırlar. Uzun bir tarihi olan ahududu ağacı günümüze gelen kadar çok fazla değer görmemiştir. Ahududu ağacı tarım kollarında yer etmesine karşın hatta birçok faydası olduğu halde hakkettiği ilgiyi henüz birkaç yıldır görebiliyor. Son yıllarda büyük işletmelerde ve zirai olarak yetiştirilme de tercih edilen bir ağaçtır.

Dalından taze koparılıp tüketilmesinin yanında meyve suyu şeklinde kullanılması, dondurma ve pastacılıkta kullanılmasıyla sanayiye yönelik bir tüketimi vardır. Bu sebeple zirai olarak, yetiştiricilik dalında önem kazanmaya başlamıştır.

Ahududu fidanın maliyeti çok azdır ve bu ağacın aşılanma gibi gereçleri yoktur. Bu ağacın budama işlemi çok kolaydır, hiçbir zirai bilgiye ihtiyaç yoktur. Ahududu ağacı gövdesi kendini neredeyse her yıl yenilemektedir. Bu özelliği ile diğer meyvelerden ayrılmaktadır çünkü her meyve ağacının gövdesi kendisini sürekli yenilemez. Bir başka özelliği ise ahududu fidanı dikiminden çok kısa bir süre sonra hemen çiçek açar ve meyve verir. Ahududu ağacının yaprakları da çok faydalıdır. Bu yüzden gölgede bir yerde kurutulur.

Ahududu ağacının yapraklarında tanen, organik asitler ve C vitamini bulunur. Bu ağacın meyvelerinde ise pektin, demir, şeker çeşitleri ve C vitamini vardır. Ahududu meyvesinden yapılan şurup eczacılıkta ilaçların içeriğine konularak tat ve koku vermede kullanılır.

Ahududu Ağacının Faydaları Nelerdir?
Ahududu Ağacının Zararları Nelerdir?
" } ] }