{ "title": "Akçaağaç", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/akcaagac-3955.jpg", "date": "19.01.2024 06:05:51", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Akçaağaç, Akçaağaç Kuzey yarım kürede çokça yetişen, genellikle sonbaharda yapraklarını döken ve Dünyada yüzden fazla türü olan odunsu bir ağaçtır. Akçaağaç ışığı ve güneşi çok sever, bu sebepten güneş ışığının bol olduğu ılıman yerlerde de çokça görebilmekteyiz. Bu tür ılıman ve ışığın bol olduğu ortamlarda çabuk büyürlerken bazı türleri yarı gölgelik alanlarda da yetişebilmektedir.

Ülkemizde yaklaşık 10 kadar türü yetişmektedir. Yapraklarının kelebeğe benzetilmesinden ötürü kelebek ağaçları da denmektedir. En fazla Trakya bölgesi, Karadeniz bölgesi, Marmara bölgesi ve Ege bölgesinde yetişirler, özellikle bu bölgelerde bulunan ormanlarda da akçaağaçların birçok çeşitlerini görebiliriz, çünkü ülkemizin bu bölgeleri hem ılıman iklimlidir hem de bol güneşlidir. Büyüklükleri türüne göre üç ile otuz metreye kadar büyüklüklerde olabilmektedirler. Akçaağacının yaprakları türlerine göre farklı renklerde olmaktadır, yaprakları genelde yeşil renktedir. Yeşilin yanı sıra kırmızı yapraklı, mor yapraklı, sarı yapraklı ve eflatun renklerinde de olabilmektedir. Bu ulu ağaçlar çok güzel görülen renkli yaprakları sayesinde dekor aktif bitkiler olarak da tercih edilmektedirler. Genellikle ılıman iklimin hüküm sürdüğü, gevşek ve nemli organik maddelerce zengin yapıdaki her türlü toprakta iyi yetişmektedir.

Akçaağaçların birçok türü şiddetli dona karşı dayanıksızdır, şiddetli don olan bölgelere dikimi yapılmamalıdır. Ülkemizde çoğunlukla yol kenarlarındaki ağaçlandırılmasında parklarda ve site alanlarının ağaçlandırılmasında kullanılmaktadır. Genellikle Mart Nisan aylarında beyaz, mor ve sarımsı renklere de çiçek açmaktadır. Akçaağaç yeni fidanken hızlı büyürken, sonraları ise yavaş yavaş büyürler. Doğal ortamda altı yüzyıl kadar yaşayabilirler, asırlık ulu ağaçlar olurlar.

Akçaağacın çoğaltılması

Akçaağaç genel olarak tohumla çoğalır tohumları her yıl sonbaharda olgunlaşırlar ve tohumların ekimi sonbaharda yapılır. Bazı türlerinin tohumları ilkbahara kadar saklanıp baharda ekimi yapılmaktadır. Tohumun yanı sıra aşılama yöntemi, çelik alarak ve tepe daldırma metotları ile üretimi yapılabilir.

Ülkemizde yetişmekte olan bazı akçaağaç türleri
Akçaağacın odun yapısı ve kullanım alanları

Akçaağaçların odun yapıları genel olarak beyaz ve sert olmaktadırlar. En çok tornacılıkta ve mobilyacılıkta kullanılmaktadır. Dünyaca ünlü gitar üreticileri ürünlerinde akça ağaçları kullanmaktadırlar. Eski çağlarda ok ve yaylar akçaağaçlardan yapılırmış. Günümüzde mobilya üretiminde ve büro masalarının üretiminde tercih sebebidir.
" } ] }