Alıç ağacı, ortalama olarak 6-12 metre arasında bir uzunluğa sahiptir. Çiçekleri pembe ve beyaz olarak iki renkte olan ve dikenli bir ağaç türü olan alıç genelde yabani ortamlarda kendiliğinden yetişir. Meyveleri muşmula ile benzerlik gösteren alıç ağacının meyveleri kırmızı, turuncu ya da sarı renklidir. Mayhoş bir tadı bulunan alıç ekşi muşmula diye de bilinmektedir. C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve yararlı madde bulundurur.
Alıç Ağacı Meyvesinin Faydaları.
Alıç ağacının meyvesi kalp ve damar sağlığı açısından önemli bir destekleyicidir. Kalp damarlarını genişletip kanın vücuda daha kolay pompalanmasını ve daha rahat kan dolaşımını sağlar ve kalbe rahatlık sağlar.
Kalbe kuvvet verir ve damar sertliğine karşı koruma sağlar.
Kalp krizi riskinde azalma sağlar.
Kalp atışını düzenler ve düzensiz kalp atışına karşı koruma sağlar.
Sinir yatıştırma etkisi vardır. Bu etkisiyle sinir bozukluğu ve sinir çarpıntılarını gidermeye yardımcı olur.
Beyne daha fazla kan gitmesini sağlar.
Uykusuzluğa karşı kullanılır.
Yüksek tansiyonu düşürücüdür.
Mideye kuvvet verir.
Spazm çözer ve idrar söktürür.
Cinsel gücü arttırmayı sağlar.
Alıç Ağacı Nasıl Kullanılır?
Alıç ağacının yaprağından, çiçeğinden ve meyvesinden yararlanılır. Alıç çiçeği ile hazırlanan alıç çayı ve alıç meyvesi kalp krizi geçirme ihtimalini azaltırken kriz sonrası iyileşme sürecini de hızlandırır ve kolaylaştırır. Lapa haline getirip şişlik üzerine konduğunda etkisini gösterir. Suyu ile şerbet hazırlanıp içildiğinde baş ağrısını giderir. Alışkanlık yapıcı maddeler bulundurmadığı ve bilinen zararlı bir madde bulundurmadığı için uzun süreli kullanım imkânı sağlar. Faydalı etkilerini gösterebilmesi için de belli bir zaman düzenli kullanımı gerekmektedir.