{ "title": "Argan Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/argan-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 05:18:46", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Argan ağacı, kireçli topraklarda yetişen ve fundagillerden olan meyveli bir ağaçtır. Anavatanı Fas olan Argan ağacı yarı kurak yerlerde yetiştiği için çöle yatkındır. Çimlendirme olarak denenen yerler olsa da Argan ağacı sadece Fas'ın güney batısında bulunmaktadır. Meyvelerinde bulunan çekirdekten elde edilen yağ sayesinde mutfak ve kozmetikte kullanılır. Fas'ın altın sıvısı olarak da bilinen Argan yağı ülkemiz içinde ticari bir kaynaktır.

Argan ağacının ömrü 200 yılı bulacak kadar uzundur. Ağacın genişliği 15 metre, boyu ise 10 metre kadardır. Çiçekleri sarı ve küçük, yaprakları zeytine benzemektedir. Sert kabuklu meyvelerinin içi yumuşaktır. Mayıs ayında olgunlaşan meyveler haziran ve temmuzda ağaçtan kendileri düşmeye başlarlar. Ağaç, parmak kalınlığında dikenlerle sahip olduğundan meyvelerin toplanması zordur. Kurak bölgede yetişen ağaçlar suya ulaşmak için toprağın bağrına doğru derin köklenirler bu da çevredeki erozyonu önler. 1998 yılında Argan ağacının nesli tükenmekte olduğu için UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

Argan yağının elde edilişi

Olgunlaşan meyveler, mevsiminde ağaçtan düştüklerinde toplanır. Dış kabuğu sert olduğu için bütün meyveler tek tek taşla kırılıp çekirdeği alınır. Tamamen elle yapılan işlemlerde çekirdekler kavrulur ve dövülür. Kullanım alanına göre çekirdekler kavurma işleminden geçmeyebilir. Kozmetikte kullanılacak olan yağda böyle bir işlem yapılmamalıdır. Öğütülen çekirdek içlerinden koyu renkli bir hamur oluşur. Bu hamur su katılarak, yağ hamurun üstüne çıkana kadar devamlı yoğrulur. Bölgesel tarım işlerinde olduğu gibi tüm bu işlemleri de o yörenin halkı yapar.

E vitamini bakımından zengin olan Argan yağı sağlık ve cilt bakımında kullanılır. Kremlere, şampuanlara, kozmetik ürünlerine katılan bitkisel yağ cilt çatlaklarına da iyi gelir.
" } ] }