{ "title": "Avokado Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/avokado-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 04:53:18", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Avokado ağacı, Avokado ağacının meyvesi sürekli yeşil kalan subtropik bir meyve çeşididir. Avokado ağacının iklimsel açıdan istekleri turunçgillerin isteklerine benzemektedir. Genel olarak limon yetiştirme alanları bu meyve ağacı açısından da elverişlidir. Bu ağaç çoğu kez yayvan bir yapıda, kimi zamanda dikine gelişme gösteren sürekli yeşil kalan 6-20 m uzunlukları arasında bir ağaçtır. Gevrek bir yapıda, çarpık biçimde dallanan gövde kısmı kaba ve boyuna yarıkları olan, etlice bir kabukla örtülü olup, iyice yapraklı bir taca sahiptir. Meyvesi 0,2-2,3 kg arasında farklılık gösteren yuvarlak, oval veya armuda benzer biçimde olup yerli insanlar tarafından Amerikan Armudu biçiminde adlandırılmaktadır.

Meyvenin etli kısmı açık sarı-yeşilimsi tonda olup %7-25 miktarında yağ içermektedir. Yapısında ciddi miktarda kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Sahip olduğu potasyum bakımından farklı birçok meyveye göre daha fazla üstünlük göstermektedir. Bu ağacın meyvesi vitamin açısından çok zengindir. A, b, (B1, B2), C, D, E ve K vitaminlerini ihtiva eder. Protein oranı ise %1-2'dir.

Avokado yetiştiriciliğinde farklı tipler bir araya getirilerek olması gereken tozlanma oluşmaktadır. Hava sıcaklığının 21 derecenin üstünde olduğu zaman, iki çiçeklenme tipi saat doğruluğu ile meydana gelir. Hava sıcaklığı düşük bir seviye de ise günlük olması gereken açılmalara gecikme gösterir ve düzen bir şekilde bozulmuş olur. Ortalama hava sıcaklığı 21 derecenin altına kadar düştüğü takdirde çiçeğin organları iyi çalışmamaktadır. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğü zamansa meyvenin tutulma oranı sıfırlanabilir.

Avokado ağacının Meksika Soyu Çeşitleri, Batı Hint Adaları Soyu Çeşitleri ve Guatemala soyu çeşitleri mevcuttur. Aynı meyvenin ağacı olmalarına rağmen farklı çeşitler oldukları için sıcaklık ve toprak uyumları da farklılık göstermektedir.

Bazı önemli avokado çeşitlerinin çiçek tipleri şu şekildedir: Fuerte, Rincon, Regina, İrving, Clifton, Anaheim, Dickinson, Nabal, Nowels, Mayodur.

Fuerte: Dünya üzerinde en çok üretimi gerçekleştirilen avokado çeşididir. Meyvenin ağırlığı yaklaşık olarak 175-400 gr arasında değişim göstermektedir. Armuda benzer tarzda meyve verir. Aynı zamanda 4-7 yıl kadar sonra meyve vermeye başlar.

Rincon: 170-270 gr ağırlıkları arasında kaliteli armuda benzer tarzda meyve veren bir çeşittir. 3-4 sene sonunda meyve vermeye başlar. Soğuklara orta oranda dayanıklıdır.

Avokado ağacının yetiştirilmesini engelleyen en önemli etken kışın yaşanan don olaylarıdır. Bahçe düzeninde don olayına rastlanan yerlerde ağaçların hava sirkülasyonunu sağlayacak biçimde ve güney tarafa meyilli alanlarda dikimi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda avokado ağacının çiçeklenme ve meyve tutma zamanındaki düşük seyreden sıcaklıklar, ani sıcaklık farklılıkları ve düşen hava nemi meyve tutmasını olumsuz olacak bir tarzda etkiler.

Sıcaklığın 30 derecenin üstüne çıktığı ve nispi nem oranının %50'nin altında düşüş gösterdiği mayıs-haziran aylarında ciddi oranda meyve dökülmeleri olmaktadır. Daha ilerleyen zamanlarda yaşanan ani sıcaklık farklılıkları da meyvelerin dökülmesine sebep olmaktadır. Sert esen rüzgârlar gevrek bir yapısı olan ağaca ve meyvesine zarar vermektedir. Bu tip yerlerde dikim işlemine başlamadan önce rüzgâr kıran tesisleri kurulmalıdır. Yağış bakımından yetiştiricilik amaçlı en az yağış oranı 750-1000 mm'dir.

Avokado yetiştiriciliği açısından hafiften ağıra kadar farklılık gösteren birçok toprak türünde yetişmeye elverişlidir. Fakat en iyi verimin alınabilmesi için toprağın derin, verimli, drenajı kaliteli olan, kumlu-tınlı, alüviyal toprak türleridir. Taban suyu seviyesi en az 2 metrenin altında bulunmalıdır. Toprak asitlik seviyesi ise nötr bir değere yakın ya da hafif asit karakterde olması en uygun olanıdır. Toprak yapısında bulunan fazla miktardaki kireç bazı elementlerin alımını zorlaştırmaktadır.

Bahçe dikerken tek çeşide bağlı kalınmamalıdır. Çünkü çeşit fazlalığı çiçeklerin tozlanması ve verimliliği açısından mühimdir. Çeşitler seçilirken kurulacak bahçenin iklimsel özelliklerine göre tercih edilmelidir. Bunun sebebi soğuğa dayanma gücü açısından çeşitlerin büyük farklılıklar göstermesidir. Aynı zamanda meyvenin hasat dönemi, taşıma açısından uygunluk ve ticari olarak değeri ve verimi dikkate alınmalıdır. Türkiye'de daha çok Hass, Bacon, Fuerte ve Zutano çeşitleri ekilip dikilip bu çeşitlerden verim alınmaktadır.

Bu ağaçların dikim zamanı soğukların bittiği mart ayından nisan ayı yarısına kadar yapılabilir. Dikim zamanı sıcak bir döneme denk gelirse fidanın kendini tutma ihtimali düşmektedir.
" } ] }