{ "title": "Badem Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/badem-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 19:05:50", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Badem Ağacı, badem ağacı meyvesi yenilebilen gülgiller familyasının alt familyasındandır. Badem bu ağacın bir meyvesidir. Badem ağacının meyvesi olan badem sert kabuklu bir yapıya sahiptir. Sert kabuk yapısı içerisinde yenilebilen bir çekirdeğe sahiptir. Bu iç kısım kuru yemiş olarak tezgâhlar da ve raflarda yerini alır. Badem ağacının yabani olanı Akdeniz Bölgesinde ve ayrıca Lübnan, İsrail, Ürdün ve Suriye de yetişmektedir.

Badem ağacı daha çok güney batı Asya ya özgü bir türdür. Bu ağaç İngiliz adalarına kadar kuzey bölümlerinde de yetiştirilebilmektedir. Bu ağacın boyu çok uzun değildir. Kısa bir yapıya sahiptir ve boyu genelde 4 - 9 metreye kadar ulaşabilmektedir. Yaprakları genellikle mızraksı bir yapıya sahiptir. Boyu 6 - 12 cm'ye kadar olup kenarları dişli bir yapıya sahiptir. Badem ağacının yaprakları da bulunmakta ve bu ağacın yaprak renkleri beyaz veya açık pembe olarak renk seçeneklerine sahiptir. Bu ağacın çiçek çapları 3 cm ve 5 cm arasında değişmektedir. Badem ağacı yaprakları en erken ilkbaharda açarlar.

Badem ağacı sıcak iklimleri sever ve sıcak iklimlerde yetişir. Havanın nemli olması veya havanın soğuk esen rüzgâra sahip olmasından hiç hoşlanmaz. Sıcak fakat nem olmayan iklimde çok daha güzel yetişmektedir. Bu ağaç ilkbahar da çok erken çiçek açar fakat çiçeği erken açtığı için kırağı olaylarında çiçeklerin donma ihtimali çok yüksek olduğundan çoğu zaman erken açan çiçekler yanar ve ağaç o sene meyve vermez. Badem ağacı genellikle aşı yardımı ile yetiştirilmektedir. Fakat bazı çeşitleri tohum ile de yetişmektedir. Bu ağacın meyve verebilmesi için fidanların 3 veya 4 yaşına gelmiş olması gerekmektedir. Badem ağacının ömrü ortalama olarak 40 yıl ile 50 yıl arası değişmektedir. Bu ağacın olgunlaşmış olan meyvelerinin kabukları kendiliğinden açılır ve meyveleri yere düşer. Düşen meyveler toplanılır.
" } ] }