{ "title": "Balsa Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/balsa-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 22:10:33", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Balsa ağacı, Güney Amerika'nın tropik ormanlarında doğal olarak yetişmektedir. Yaklaşık 90 santim eninde yapraklara sahip olan balsa ağacının en iyileri ise ılıman ve rutubetli bir iklimi olan Ekvator bölgesindeki ekim alanlarında yetişmektedir. Bir yıl içerinde 12 metreye kadar ulaşabilen balsa ağacı, 6 ya da 10 yıl içerisinde hasat edilmektedir. Balsa ağacının hasat edildiğindeki çapı 60 veya 65 santim, boyu da yaklaşık olarak 25 veya 30 santime ulaşmış olmaktadır.

Balsa ağacı hasat sonrası, kurtların saldırısına açık olmaktadır. Çünkü içi tamamen su doludur. Bu ağaçların kurutulma işlemi önemlidir. Kurutma işlemi ne çok hızlı bir şekilde yapılıp kütüklerde çatlamaya yol açmalı ne de çok yavaş yapılıp kurt saldırılarına izin vermelidir. Sert tahtalar sınıfından olan balsa ağacının fıçı şeklindeki hücreleri çok incedir ve hava doludur. Bu hücrelerden suyun tamamen alınması sonucunda tahtanın sağlamlaşması sağlanmış olmaktadır ancak, odun saf selüloz olduğu için bu pek de kolay olmamaktadır.

Balsa ağacı, hobi endüstrisinin yanı sıra, gemicilik, taşımacılık, uzay ve film endüstrisinde de kullanım alanı bulunmaktadır.

Doğal bir ürün olan balsanın ağırlığı ve yoğunluğu da tam olarak belirtilememektedir ve kalitesini de gösteren bir standart bulunmamaktadır. Ancak, tahta liflerinin yapısını ve dağılımını göstermek için A, B ve C gibi bazı harfler kullanılmaktadır. A harfi, balsa ağacının büyüme çizgilerine çapraz gelecek şekilde kesim yapıldığını göstermektedir ve bu şekil kesimde lifler uzun kenara paralel gelmeyebilmektedir. Ayrıca dokusu da bükülebilecek şekildedir. C harfi, levhadaki büyüme çizgilerine dik gelecek şekilde kesim yapıldığını göstermektedir. B dokusu ise bu ikisinin arasındadır ve bloklarda bu tür kesim yapılmaktadır. Balsa levhaların boyutları ise Amerika ve İngiltere'den alındığı taktirde inch, diğer Avrupa ülkelerinden alındığı taktirde ise metrik ölçülerle gösterilmektedir.

Balsanın Kalitesini Etkileyen Sebepler
" } ] }