{ "title": "Bambu Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/bambu-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 17:35:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bambu ağacı, iki binli yıllardan beri her alanda kullanılan, oldukça ekonomik bir bitki olan bambu, poaceae familyasından bambusoideae familyasından olan uzun ve ağacımsı otlara verilen addır. Bu bitki Asya yerlileri tarafından ağaçlaşan ot anlamında kullanılır. Yeryüzünde tropik ve subtropikal alanlardan ılıman iklimlere kadar yayılmış olan bambunun sayıca ve tür olarak en zengin şekilde bulunduğu yerler Asya'nın güneydoğu ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'ta yer alan adalardır. Bambu deniz seviyesinden başlayarak, beş bin metreye kadar olan yerlerde yetişebilir. Güney Avrupa iklim kuşağına da uyum sağlamış olan bir bitkidir.

Bambu ağacının özellikleri nelerdir?

Bambu içindeki hava boşluğu olan oduncu gövdeleriyle, kalın toprak altı gövdesinde çıkmış ve dallanmış demetler şeklinde büyür. Dallar toprağın üzerine yayılarak gelişir ve etrafta yoğun bir örtü şeklinde olur. Bitkinin saplarının uzunluğu 10-15 cm'den 40 metreye kadar çıkabilir. Bambu kabarık düğümlü bir gövdeye sahiptir. Her düğümünün diğer düğümüne uzaman bir kın vardır. Yaprakları şeritsi ve saplıdır. Bunlar dallardan çıkar. Asya bölgesinde yüzyıllardır bilinen, batı bölgelerinde yeni tanınmış ve geleceğin bitkisi olarak tanımlanmıştır.

Oldukça esnek ve dayanıklı bir bitki olduğundan, ev eşyası ve mobilya yapımında kullanılmakta, balık oltası yapılmakta, bitki desteği ve yapı malzemesi olarak değerlendirilmektedir. Bunun dışında süs bitkisi olarak yetiştirilir, toprak kaymasını önlemek amacıyla yetiştiriciliği tercih edilir. Bambu ayrıca sağlık sektöründe, gıda alanında, ilaç ve kimya sanayinde, inşaat ve mühendislik alanında kullanılan yararlı bir bitkidir. Bakteri ve mikropları yok etme ateş düşürme, astımın etkilerini hafifletme amacıyla kullanılan ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bambunun içeriğindeki bileşikler bu alanda bile oldukça değerlidir.

Bambu ağacının stabil olma özelliği vardır. Eğer lif demetleri şeklinde olursa, beton bir direğin tam iki katı ağırlığını taşıyabilecek özelliktedir. Bu özelliği nedeniyle Asya bölgesinde çok eski dönemlerden beri ev ve köprü yapımı sırasında bambu kullanılır. Malzeme bilimi ile uğraşanlar içinde önemli bir örnektir. Günümüzde bambu hakkında çeşitli kompozit maddeler üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Hafif ve dayanıklı olma prensibine dayanan kompozit malzemeler arasında bulunan bambu bu özellikleri fazlasıyla taşımaktadır. İçi boş olduğundan hafif olan bambu, mukavemeti oldukça fazla olduğundan, esnekliğiyle darbelere karşı enerjiyi depolamakta ve kolayca kırılmamaktadır.
" } ] }