{ "title": "Barut Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/barut-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 00:46:40", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Barut Ağacı, genellikle 3-4 metre boylarına kadar uzuyabilen çiçek familyasından bir ağaç türüdür. Barut ağacı, pek rastlanmasada 6-7 metreye kadar uzayabilmektedir. Yapılış açısından, çalılıklar şeklindedir. Barut ağaçlarının sağlık olarak birçok faydaları mevcuttur. Barut ağacı, iklim olarak daha çok nemli ve yağışlı bir ikilm istemektedir. Barut ağacı, meyveleri görüntü olarak da süs bitkisi gibi durmaktadır. Bundan dolayı, barut ağaçlarını çiçekler familyasıyla anılmaktadır. İlk olarak meyveleri yeşil olarak çıkan ve olgunlaşma süresiyle orantılı bir şekilde, kırmızı mor ve son olarak da siyah renklerini almaktadır.

En son siyah rengini alan barut ağacı meyveleri birçok alanda kullanılmaktadır. Bundan dolayı, dünya üzerinde iklim yapısı uygun olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Barut ağacının yetiştirildiği bölgeler ve kullanılan alanlar hakkında bilgeler verecek olursak;

Barut Ağacı Yetiştirilen Bölge ve Kullanım Alanları; Barut ağacı, iklim yapısı olarak nemli ve çok sıcak olmayan bölgelerde yetiştirilmektedir. Genel olarak toprağı her daim sulu yani nemli olmasını isteyen ağaç türüdür. Çok aşırı sıcaklara dayanamayan barut ağacı maksimum 15 derecedeki sıcaklığın üstündeki hava koşullarına dayanamayan ağaç türüdür. Bundan dolayı, barut ağaçlarını yetiştirenler genel olarak gölgelik alanlarda güneş ışığının az olduğu yerlerde yetiştirilmektedir.

Barut ağaçları, dünya genelinde yetiştirildiği bölgeler ise; İskandinayva ve Kuzey Afrika Bölümü, Urallar, Sibirya ile Avrupa arasında kalan bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise kuzey doğu Anadolu bölgesinde; Artvin ve Ardahan bölgelerinde yetiştirilmektedir. Kullanım alanları ise genel olarak doğal sağlık sektöründe ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. İlaç sanayisinde genel olarak mide ve bağırsak gibi sindirim sistemleri tedavilerinde kullanılan ilaçların ham maddesi olarak kullanılmaktadır.

Doğal olarak sağlık sektöründe ise; birçok hastalığa şifa olmaktadır. Bu hastalıklar hemoraid, ülser, kabızlık vb. Gibi hastalıklarda çayları ve dalları kurutularak kullanılmaktadır. Ayrıca barut ağaçlarının dalları ve gövdesi kereste olarak barut ve mobilya sanayisinde ham madde olarak kullanılır. Bunlar yanında mangal kömürü olarak da barut ağaçlarının keresteleri kullanılır. Barut ağacı, ilaç sanayisinde ise özellikle mide koruyucu olarak bilinen ilaçların asıl ham maddesi olarak kullanılmaktadır.

Barut Ağacı Bitkisel Çayın Nasıl Yapılır?

Barut ağaçlarının dalları kurutularak çayları elde edilir. Barut ağacı, çalılık şeklinde olduğundan dalları çok kalın ve uzun değildir. Genel olarak 20 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Barut ağacı, dalları kurutularak minimum bir sene kadar bekletildikten sonra kullanılır ve bekletildikten sonra ve kurutulduktan sonra dövülerek mide ve bağırsak hastaları için çayı yapılarak şifa niyetine tüketilir.

Barut ağacı, mide ve bağırsak hastalıkları (Hemoraid. Ülser, kabızlık, basür vb) için bir numaralı doğal şifa kaynağıdır. Barut ağacını, beklettikten ve dövdükten sonra bir su bardağı suya bir çay kaşığı olacak şekilde oranını ayarlayarak kaynatmak istediğiniz suyu ve atacağınız barut ağacını ölçütünü bu orantıyı kullanarak atınız. Suyunu ve barut ağacını direkt olarak çaydanlığa atınız ve kaynatınız. Son olarak soğumasını gerçekleştirdikten sonra özellikle gece yatarken bir bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. Bu şekilde hem midenizi ve hem bağırsağınız gibi sindirim sistemleri organlarınızı doğal yollarla temizleyerek sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
" } ] }