{ "title": "Bodur Ağaç", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/bodur-agac.jpg", "date": "20.01.2024 14:15:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bodur ağaç, anacı olan ağaca bodurluk etkisi fidanlar tarafından verilir. Bu ağaçlar bodur olmasına rağmen, minyatür meyve vermezler. Ancak bodur kökleri olduğundan, daha sık dikim yapma şansı vermektedir. Bu sayede birim alanda daha fazla sayıda fidan dikmek ve meyve almak mümkün oluyor. Ayrıca bodur ağaçların en önemli avantajı ağacın verime daha erken yatmasının sağlanmasıdır. Normal bahçelerde 3 ya da 4. Yılda meyve vermeye başlayan ağaçlar, bodur olduğunda 2. Yılda verim vermeye başlar. 4. Yılda ekonomik verime geçerler. Bodur ağaçların anaçları genellikle klon ağaçlardır. Bunlar doku kültürü gibi vegetatif yollarla çoğaltılır. Doku kültürü çoğaltma tekniğiyle virüsten arındırılmış, hastalıksız olan, bir bitki elde edilir.

Bodur ağaç üretiminde kullanılan klon ağaçlar m9, mm106, garnem, myrobolan, 29c, ferciana, iştihara, gf677, maxma 14 ile gf677 anaçları arasındadır. Bu bodur ağaçlarla kurulan bahçelerde birim alandan hem kaliteli hem de tonajlı ürün alınır. Ülkemizde bodur ağaçlarla kurulu bahçeler son yıllarda artmaktadır. Bu gelişmiş ülkelerde daha önceden kullanılmaya başlanmıştır. Bu şekilde kurulan bahçelerden daha fazla ürün alınır, erezyon önlenir ve tarım daha ileriye taşınır.

Bodur ağaç dikiminde neler yapılmalı?

Öncelikle hazırlanacak bahçenin projesi yapılarak, bodur ağaç fidanlarının dikim yerleri belirlenmeli.

Açılacak çukurların en az 50X50 ya da 90X90 cm ebatlarında olması gerekir.

Bu çukurdan çıkan toprağın içine bir avuç leonardit kökenli olan organik gübre karıştırılmalıdır. Bunu yeniden çukura koyun. Gübrede hayvan gübresi kullanılmamalı, eğer kullanmak zorunda kalırsanız steril olanı tercih edilmeli.

Dikilecek bodur ağacın fidanında kök ve tepe budaması yapılmalı.

Doldurulan çukurda fidanın kök çevresine uygun şekilde kürekle yer açılmalı, fidan buraya koyulmalı. Kökler örtülmeli, ayak tabanıyla sıkıştırılmalıdır.

Bodur ağacın fidanının rüzgârdan etkilenmemesi amacıyla, 8 gibi olacak biçimde çıtayla bağlayın.

Toprağa can suyu verilmeli.

Tüplü fidanları da ilk aşamalardan sonra, çukurdan fidanın torbası kadar yer açmalısınız. Torbanın içindeki toprak dağıtılmadan, poşet çıkarılarak fidan çukura konur. Boşlukları elle doldurarak, toprağı sıkıştırmayın. Yine çıtayla bağlayarak, can suyu verin. Tüplü bodur ağaç fidanı her mevsim dikilebilir. Ancak yazın kışa göre daha fazla sulama ister.

Bodur ağaç fidanlarında dikim mesafesi, sıra arasında 3 metre, sıralar arasında 1-1,5 metre olmalıdır.
" } ] }