{ "title": "Bulut Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/bulut-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:40", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Bulut ağacı, bilinen bir diğer adıyla duman ağacı bordo veya pembe yapraklara sahip olan, saksıda veya dış mekânda yetiştirilebilen bir süs ağacıdır. Sahip olduğu renkler nedeniyle bahçesini renklendirmek isteyen birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Budanma şekline göre top çalılık ya da dağınık bir şekil alabilir. Yaprak yapısı ince olup adeta buluta benzediğinden bu isimle anılmaktadır. Ayrıca uzaktan görüntüsü de bir bulutu andırmaktadır.

Bulut Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Bulut ağacı, ilkbaharda yaprak açmaya başlayan bir ağaçtır. Yapraklar ilk çıktığında bordo renkte olur. Daha sonra Mayıs ayına doğru çiçekleri açar ve Temmuz ayına kadar bu çiçekleri ağaçtan kaybolmaz. Bulut ağacının en büyük özelliği yapraklarının ve çiçeklerinin mevsimlere göre renk değiştirebilmesidir. Bu özelliği sayesinde kendisine hayran bırakmaktadır. Kış mevsiminde yapraklarını döken bulut ağacı, sulamayı sevmeyen bir bitkidir. Çok fazla suya ihtiyaç duymadığından bu anlamda bakımı daha kolaydır. Bulut ağacının ortalama boyu 1 buçuk metre civarındadır. Ancak serbest bırakıldığında ya da hızlı gelişme ortamı bulduğunda boyu 4 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ayrıca yana doğru da 3 metre kadar taç şeklinde açılabilmektedir. Bulut ağacı, kumaş boyası yapımında da kullanılır. Yapraklarının ucunda bulunan tanenlerden kumaş boyası elde edilir.

Bulut ağacının doğal yaşam alanı Türkiye, Avrupa ve Asya'dır. Kuraklığa da son derece dayanıklı olan bu ağaç türü, suya pek ihtiyaç duymadığı gibi gölgelik alanlarda da formunu bozmadan koruyabilmektedir. Ancak bol güneşin olduğu yerlerde de daha canlı renklere sahip olur. Bulut ağacı orman yan ürünü olarak tercih edildiği gibi peyzaj ürünü olarak da sıklıkla tercih edilir.

Bulut Ağacının Bakımı ve Yetiştirilmesi

Bulut ağacı fazla sulama istemeyen ve toprak seçmeyen bir bitkidir. Ancak hızlı büyümesi için toprağının zengin olmasında fayda vardır. Güneşli yerleri daha çok seven bu bitki gölgede kalan kısımlarda da formunu koruyarak ayakta kalabilmektedir. Bulut ağacının belli bir formda büyümesini sağlamak için düzenli bir şekilde, biçim vererek budamak gerekmektedir. Budama yaparken yeni sürgün verecek kısımların korunmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca taçlandırma yapılacaksa en azından etrafında 3 metreye kadar bir genişlik bulunması gerekir. Çünkü bulut ağacı ilerleyen zamanda bu boyutta bir taca sahip olmaktadır.
" } ] }