{ "title": "Çağla Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/cagla-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 16:18:39", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Çağla ağacı, bilinen diğer bir adıyla da badem ağacı, erik, şeftali, kiraz gibi ağaçlarla aynı familyadan olan bir meyve ağacı türüdür. Çağla ağacının ana vatanı İran ve Afganistan dolaylarıdır. Ancak geçmiş zamanlardaki seyyahların ve tüccarların da etkisiyle bu ağaç Anadolu'da da yaygınlaşmıştır. Türkiye ve Mezopotamya'ya yayılışı M. Ö. 5'inci yüzyıla kadar dayanmaktadır.

Çağla Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Çağla ağacı, soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Ancak bunun yanı sıra rutubetli ortamları da sevmemektedir. Ana vatanı dolayısıyla genellikle kurak iklimi tercih etmektedir. Ülkemizde İç Anadolu ve kurak iklim bölgelerinde yoğun olarak görmek mümkündür. Çiğdem ağacının gövdesi pek düz olmayan bir yapıya sahiptir. Kabuğunun yapısı kalın zımpara gibi bir yapıya sahiptir. Ortalama ömrü 60 yıl olan çağla ağacının 100 yaşına kadar dayandığı da görülebilmektedir. Ortalama boyu 9 - 10 metre civarındadır. Meyve verme yaşı genelde 6 - 7 civarıdır.

Çağla ağacı bahçeye ekilecekse, ekim yapılacak kısmın güneye bakan ve hafif eğimli bir yer olması gerekir. Bu yerin aynı zamanda güneş alması ve ilkbahar donlarından uzak bir yer olması gerekir. Çağla ağacı büyüdükçe yayvanlaşan bir ağaç olduğundan etrafında engelleyecek başka bir ağaç ya da nesnenin bulunmaması gerekmektedir.

Çağla Ağacının Yetiştirilmesi

Çağla ağacından üst düzey bir verim alabilmek için izlenmesi gereken önemli adımlar vardır. Öncelikli olarak çağla ağacını sadece tek tür dikmemek gerekir. Bu ağaç için bir bahçe oluştururken her ağaç için kendi içinde başka bir çeşit olan ağaçtan da dikilmesi gerekir. Bu sayede tozlanma döneminde daha çok arı bu ağaçlara gelir ve ağaçların daha iyi döllenmesini sağlar. Bu sayede de ağaçlardan alınan verim artar. Hatta verimi artırmak için bahçe içerisine belirli aralıklarla arı kovanları koymak da son derece faydalı olur.

Çağla ağacı dikilirken aralarındaki boşlukları eşit ve geniş ayarlamak gerekir. Basit bir ifadeyle, sıralı bir dikimde 6'ya 6 metre aralıklarla dikim yapmak dikilen fidanların rahat gelişmesine imkân tanır. Fidanların dikileceği çukurların derinliği en az 70 santim olmalıdır. Dikilen fidanların dikimden hemen sonra can suyuyla sulanması gerekir. Çağla ağacı toprak bakımından pek seçici değildir. Ancak en iyi verimi alüvyal topraklarda sağlar. Bunun yanı sıra çakıllı, taşlı, kireçli topraklar da yetişir. Ancak killi ve çok su tutan toprakları sevmez.

Çağla ağacını çoğaltmak için aşılama ya da tohumdan yetiştirme yöntemleri kullanılabilir. Aşılama yönteminde, aynı familyadan olduğu erik ağacı da kullanılabilir. Çağla ağacının bakımı ilk yıllarda son derece önemlidir. Dikimden sonraki iki yıl içinde düzenli bir şekilde budanması ileride düzgün büyümesi için önemlidir. Genç fidanlar 70 - 80 santimetre civarında budanır. Erişkin ağaçlar da iyi verim alınabilmesi için kış sonunda çiçeklenmeden hemen önce hafif bir budamayla rahatlatılır ve meyvelerin çoğalması sağlanır. Çağla ağacı kurak iklim bitkisi olduğundan çok fazla suya ihtiyaç duymaz, ancak sulandığında da verimi son derece fazla olur. Özellikle doğru ve düzenli sulama tekniği ile dört kata kadar fazla verim almak mümkündür. Çağla ağacının ilk yıllarında toprağının bol bol ve düzenli olarak azot, fosfor ve potasyum katkılı gübrelerle beslenmesi gerekir.
" } ] }