Çam ağacı, Pinus adıyla da bilinen çam ağacı, çamgiller familyasına ait kozaklı bir ağaç çeşididir. Günümüzde yüz çeşit çam ağacı türü bulunmaktadır. Ülkemizde sıklıkla sarıçam görülmektedir. Genellikle Karadeniz bölgelerinde bulunmaktadır. Yeşilliğini hiç kaybetmeyen bu ağaçlar genel olarak tropik ve dağlık bölgelerde bulunmaktadır. İğne biçiminde sert ve kalın yaprakları sayesinde dört mevsim dökülmeler ve kendilerini korurlar. Çam ağacının gövdesinde bulunan kabuklar, A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu cins ağaçta odunsu şeklinde kozalaklar yetişmektedir. Bu kozalaklar erkek ve dişi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Erkek kozalaklar polen döken küçük ve kısa süreliğine dallarda kalmaktadır. Dişi kozaklar ise iri bir yapıya sahip olmakla birlikte dallarda daha uzun süre kalırlar.
Çam ağacı çeşitleri
Sahil çamı: Sarı renge benzeyen çam ağacı çeşididir. Sıcak bölgelerde ve denize yakın yüksek yerlerde yetişmektedir. Marmara ve Karadeniz bölgeleri ana yerleridir. Toroslarda ikibin metre yüksek yerlerde yetiştiği bilinmektedir. En büyük özelliği kozalaklarının sapsız ve büyük iğne yapraklarının daha uzun şekilde olmasıdır.
Fıstık çamı: Yapraklı dalları şemsiye şeklini andıracak şekilde ağacın tepesinde toplanmıştır. Denizden beşyüz metre yüksek kesimlerde görülmektedir. Akdeniz, Ege ve Marmara denizi kıyılarında ormanlık bölgelerde sıkça rastlanmaktadır. Çam fıstığı denilen yağlı ve lezzetli tohumları toplanarak satılabilmektedir.
Akçam: Dağlık bölgelerde yetiştiği bilinir. Dalları düzgün ve düz olduğundan uzaktan bakınca sanki bir piramidi andırmaktadır. İğne yaprakları daha kısa ve düzdür. Genelde Doğu ve Kuzeydoğu'da bulunur.
Karaçam: Akçamla hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Uludağ da sıklıkla görülmektedir.
Laden: Görünüş bakımından akçama benzese de daha kısa ve daha eğik dallara sahiptir. Kozalakları pullanmadan yere düşmektedir. 60 metreye kadar uzaya bilmektedir.
Venedik çamı: İri bir yapıya sahiptir ve de çok kuvvetli bir çam cinsidir. Tatlı yeşil yaprakları bulunmaktadır. Kışın yapraklarını dökerler.
Kaliforniya çamı: Dünyadaki en yüksek ağaçlarından biridir. Boyları yüz metreyi geçmektedir.
Çam ağacının kullanıldığı alanlar
Kerestecilik ticaretinde önemli bir yer tutar.
Kâğıt hamuru yapımında kullanılmaktadır.
Parfüm ve esans üretiminde kullanılır.
Ham reçine, terementi ve çam sakızı elde edilmektedir.
Çam ağacının faydaları nelerdir?
Çam ağacı kabukları sirke ile karıştırılıp gargara yapılması durumunda, diş ağrısına iyi gelmektedir.
Kabukları kaynatılıp bal ile karıştırılsa, balgam sökücü özelliği bulunmaktadır.
Çam ağacı bulunan ortamlarda bulunulması, astım hastalığına iyi geldiği bilinir.
Çam ağacı filizleri ve yaprakları kaynatılıp, bal ilave edilerek içilmesi durumunda kanı temizlemektedir.
Romatizma ağrılarına, bronşite, karaciğer ağrılarına çam ağacının iyi geldiği bilinmektedir.