{ "title": "Çam Fıstığı Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/cam-fistigi-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 03:48:31", "author": "Züleyha Tonbul", "article": [ { "article": "
Fıstık Çamı Ağacı, Halk arasında fıstık çamı (Pinus pinea) olarak da bilinen çam fıstığı ağacı Marmara'nın Güney kısımlarında Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin ise neredeyse tamamında yetişmektedir. Ortalama ömrü 150 yıl kadar olan kalın gövdeli bir ağaç türü olup üst kısımları şemsiye ye benzer bir görünüme sahiptir. Çam fıstığı ağaçları genelde sıcak iklimleri sever ve bu yüzden de kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir ağaç türüdür.

Fıstık Çamı Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Yaklaşık boyları 15-20 metre civarındadır. Yapılan son araştırmalara göre en uzun çam fıstığı ağacının boyu 30 metre olarak ölçülmüş, dalları ile genişliğinin ise 12 metreye kadar çıktığı görülmüştür. Gövdesinde bulunan kabuk yapısı ağacın yaşı ilerledikçe kahverengiyi bir görünüme sahip olur. Yaprakları sivri ve açık yeşil renktedir. Tam olarak gelişme dönemini üç yıl içinde tamamlar.

Fıstık çamı ağacının kozalak özellikleri nelerdir?

Büyükleri 15 cm genişlikleri de 12 cm civarındadır. Kozalaklar da olgunlaşmasını 3 yıl içinde tamamlar. Kozalakların pulları parlak kahverengi bir yapıya sahip olup, kozalakların görünümü oval bir biçimdedir. Ağırlıkları 100 ile 140 gram arasında değişen kozalakların olgunlaşma mevsimi genellikle Ocak ve haziran aylarında denk gelir. Bir kozalaktan yaklaşık olarak 75 gram kabuklu, 20 gram kadar da iç fıstık elde edilir. Tabi ki bu miktar kozalakların boyuna göre farklılık gösterir. Kozalaklar küçük ise daha az miktarlarda fıstık elde edilir.

Fıstık çamı ağaçları genellikle gelişme biçimine bağlı olarak 12 ile 15 yaş arasında tohum vermeye başlar kırklı yaşlara gelince özellikle 43 yaşında kozalak verimi en üst seviyeye kadar çıkar, 80 ile 100 yaşa kadar tohum verimi devam eder.
" } ] }