{ "title": "Cennet Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/cennet-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 12:28:33", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Cennet ağacı günlük hayatta karşımıza çıkan ama adını bilmediğimiz ağaçların başında gelmektedir. Yaşadığımız bölgede park, bahçe gibi birçok yerde bulunmaktadır. Cennet ağacının diğer bir adı da kokara ağaç olarak da isimlendirilmektedir. Birçok insan bu ağacı bazı ağaçlara benzetse de hiçbir ağaçla benzerliği bulunmamaktadır. Süs ağacı olarak da geçmiş yıllarda oldukça kullanılmış ve kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip olan bir ağaç türüdür.

Cennet ağacı köken olarak genel itibariyle uzak doğuda pek yaygın olmakla nemli bölgelerin ağaç tipine uygundur. Uzak doğudan Avrupa ülkelerine geçişi ise bu bölgeye giden uzmanlar tarafından hayran kalındığı için daha sonrasında başka bölgelerde ve ülkelerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Çok ihtişamlı görünüşe sahip olması bu ağaca cennet ağacı denilmesine neden olmuştur. Eski zamanlarda sarayların bahçelerine kadar dikilmiştir. Cennet ağacı 1 cm kalınlığa sahip olup 10 cm uzunluğunda yapraklara sahiptir. Ağacın yaprakları dal üzerinde yer alır ve kış mevsiminin gelmesi ile de yapraklarını döker. Diğer ağaçlara bakarak çok hızlı bir şekilde büyüyen cennet ağacı çok fazla talepte bulunularak ekilmesine en büyük etkenlerden biri de bu özelliğinden dolayıdır. Anatomik yapısında en dikkat çeken özelliği yarım asırda 15 metreye kadar büyüme özelliğine sahip olması en dikkat çeken tarafıdır. Yapı olarak da diğer odunlara bakılarak oldukça sağlam ve serttir. Cennet ağacı bu özelliğinden dolayı kereste olarak hiç kullanılmamaktadır. Cennet ağacının ömür olarak yaklaşık 50 yıldan az olması da diğer önemli bir özelliğidir. Çok hızlı bir şekilde yaşlanıp yok olmaktadır. Tarihsel gelişimde cennet ağacının Türkiye'de gelmesi yaklaşık olarak 20 yy'ın başlarına denk gelmektedir. Cennet ağacının Türkiye ye getirilişi de çok farklı olmuştur. Cennet ağacı tren raylarının kenarlarına dikilmek amacı ile ilk olarak Türkiye sınırları içine sokulmuştur. Cennet ağacının özelliğinden dolayı demir rayların zemin üzerine daha sağlam oturtulmak amaçlı getirtilmiştir. Özelliği sayesinde cennet ağacı kötü koşullarda, gazlara, asit gibi oluşabilecek yağmurlara karşı hem zemini sağlamlaştırmak hem de fabrika yanlarına sel baskınlarına ve yol kenarlarında oldukça fazla kullanılmıştır. Yetişme bölgesi farklı olduğu için herhangi bir benzerliği olan ve rakibi olabilecek hiçbir ağaç türü yoktur. Özelliği itibariyle de ekildiği ve yetiştirildiği yerde hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Sağlam bir yapıya sahip olmasından dolayı diğer ağaçlar üzerinde aşırı derece baskı kurmakta ve diğer ağaçları yok ederek hızlı bir şekilde bulunduğu bölgede yayılmaktadır. Cennet ağacı üzerinde hiçbir kuş yuva yapmaz ve hiç böcek olmamaktadır. Cennet ağacının gölgede kalırsa yaşama şansı çok azdır. Güneş görmediği takdirde çevreden kayıp olup gitmektedir.

Cennet ağacının gösterişli güzelliğinin yanında beraberinde getirdiği birçok felaket de bulunmaktadır. Cennet ağacından kurtulmak isteyenlerin en etkin çözümlerinin başında gelmektedir. Bu yöntemin bile işe yaraması ise 10-15 yıl kadar da sürmektedir. Cennet ağacı Avrupa ve Amerika da baş belasına haline gelmiş ve mücadele edilmeye yok edilmeye başlanmıştır. Türkiye'de ise büyük şehirlerde parkları, bahçeleri ve eski dere yataklarını hızlı bir şekilde istila etmiş ve burada oluşan ekosistemleri de alt üst etmektedir. Cennet ağacı Türkiye'de uzun bir yıldan sonra meşhur olan ağaçları ülkemizde görmek oldukça zor bir hale gelmeye başlayacaktır. Cennet ağacı tahminler doğrultusunda doğal çevreye ciddi zararlar verecek diye uzmanlar tahminler de bulunulmaktadır. Genel olarak bu ağacın dikiminden önce dikkat edilmemesi gerekmektedir. Cennet ağacının dikiminden sonra sık sık bakım yapılması gerekmektedir. Bakılmaması halinde güzelliğinin yanında birçok sıkıntısını da beraberinde getirmektedir.
" } ] }