{ "title": "Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/ceviz-agaci-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 16:12:20", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "
Ceviz ağacı yetiştiriciliği, ülkemiz dünya üzerinde ceviz yetiştiriciliğinde üçüncü sırada yer almaktadır. Ceviz ağacının yetişebileceği bir iklim tipine sahiptir ülkemiz. Ülkemizde yetiştirilen ceviz ağaçlarında üretim bir ağaçta yaklaşık otuz beş otuz sekiz kilo arasında değişir. Aşılı olan ceviz ağaçlarında elde edilen verim aşısız ağaçlara oranla yüzde elli daha fazla ürün verir. Aşısız olan ceviz ağaçları yedi ile on yaşları arsında verim vermeye başlar aşılı olan ağaçlar ise dört yaşından itibaren verim verir. Ceviz ağacının en önemli özelliği değişik iklim tiplerine kolayca uyum sağlayabilmesidir. Ceviz ağacı deniz seviyesinden bin yedi yüz metreye kadar yüksek alanlarda rahatlıkla yetiştirilir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabuklarında ve yapraklarında yanmalar meydana gelebilir.

Ceviz ağacı yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör ilkbaharın geç donlarının oluşmasıdır. İlkbahar geç donları tomurcukların kabarma zamanında ağaç tomurcuklarına zarar verir ve meyve kalitesi ve oranı düşer. Aynı zamanda sonbahar geç donları da ceviz ağacı yetiştiriciliğinde önemlidir. Geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde olgunlaşmayan cevizler zarar görür. Ceviz ağaçları toprak bakımından çok seçici değildir ancak taban suyu seviyesi 2,5-3 metreden yukarı olmayan su tutmayan ve nemliliği muhafaza eden derin topraklarda yetişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu alanlarda yetişmez. Ceviz ağaçlarının kökleri kazık köklü olup derine doğru uzadıkları için alt kısımları rutubetli olan derin ve yumuşak olan topraklar ceviz ağacı yetiştiriciliği için daha uygundur. Fazla bulunan nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijen alınmasını engeller bu nedenle kökte gelişim yavaşlar ve böylelikle ağacın gelişimi de durur. Yaprak damar araları açık yeşil damarları ise kahverengi olur ve uçlarında kurumalar görülür. Verimli olan topraklarda ve gübreleme sulama gibi verimliliği arttıracak şekilde bir bakım yapıldığında ceviz ağaçlarının gelişim gösterdiği ve çok daha fazla ve iyi meyve verdiği gözlemlenir. Ceviz ağacı yetiştirirken önemli etkenlerden biri de ne çeşit bir ceviz yetiştirileceğidir. Birçok çeşitte ve kalitede ceviz türü vardır. Ceviz ağacı yetiştirmek için alınacak fidanlarda bulunması gereken özellikler döllenme biyolojileri yapraklanma zamanları vejetasyon süreleri soğuğa ve sıcaklığa dayanıklı olması ağaç tacının düzgün gelişmesi verimli ve kaliteli meyve oluşturması hastalıklara karşı dayanıklı olması gibi özellikler de olması gerekir.

Ceviz ağacı yetiştiriciliği, ceviz ağacı yetiştirilirken dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de sulama sistemidir. Ceviz ağacının yıllık sulama ihtiyacı yağışlar ile yıllık bin üç yüz mm civarındadır. Sulama periyodu ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder. Yağışın çok az olduğu durumlarda sonbahar ve kış aylarında da sulama yapılmalıdır. Toprakta oluşan su sıkıntısı meyvenin iriliğini ve kalitesini düşürür. Yüksek kalitede ceviz üretmenin temel koşulu iyi bir sulama sisteminin yapılmış olmasıdır. Ceviz ağacı yetiştirilirken bahçe tesisi edilmeden toprak analizleri ve besin maddesi kapsamı öğrenilmeli ve bu konularda olan eksiklikler tespit edilmelidir ve ona göre bu eksiklikler tamamlanmalıdır. Aksi halde ağacın büyüme ve gelişmesi duracaktır. Dikimden önce sadece fosfor ve potasyum içerikli gübreler kullanılır. Ceviz ağaçlarının budama işlemi de düzenli olarak yapılmalıdır ceviz fazla oranda budama gerektirmez fakat ilk fidan dikimlerinde taç sistemi oluşturmak amacıyla 5-12 göz üzerinde budanır. İleri dönemlerde ise verimi arttırmak için taç içerisinde sıkılaşan fazla dallar alınarak seyreltilir. Bu şekilde en yüksek verimde ağaçlar yetiştirilir.
" } ] }