{ "title": "Ceviz Budama", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/ceviz-budama-4532.jpg", "date": "19.01.2024 13:04:17", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Ceviz budama, meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmaları için verimli ve kaliteli ürün vermelerini, verimden düşen ağaçların tekrar canlı hale gelmelerini sağlamak için yapılan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma işlemlerinin tamamına budama adı verilir. Budama işlemi yapılmayan ceviz ağaçlarında kısa zaman içinde verim düşer ve ürün kalitesizleşir. Meyvede güneş yanığı, çürük iç, iç kurdu ve boş iç oluşur. Erken uyanmalar başlayarak ceviz ağacının dokusu bozulur. Ağaç geç meyve verir, meyvesiz şekilde aşırı dallanma ve büyüme başlar.

Ceviz budama yapmanın faydaları nelerdir?

Ceviz ağacı gövdesi üzerinde dal sayısı ve bu dalların dağılımları düzenlenerek, ceviz ağacının sağlam dengeli bir taç oluşturması sağlanır. Budama ile meyve ağaçları en kısa sürede ve en verimli şekilde ürün vermeye başlar. Güneş ışığından maksimum fayda sağlanır. Ağacın büyümesi ve dalların sıklığı kontrol altında tutulmuş olur. Budama sayesinde meyvenin iriliği, kalitesi ve kabuktaki renklenme artar. Zararlılara karşı yapılan ilaçlamanın etkisi son derece artar. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak sağlıklı dallardaki verim artırılır. Verimini kaybetmiş ağaçlarda gençleşme sağlanarak yeniden yüksek verim elde edilir. Budama yapılan ceviz ağacında meyve verimi her yıl artarak devam eder ve hasat zamanı geldiğinde hasat işlemi daha kolay bir şekilde yapılır.

Budama yapmadan önce budama yapmanın genel kurallarını iyi bir şekilde bilmek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken ağacın yaşı, ağacın gelişme gücü, toprak ve iklim koşulları gibi unsurlar önem taşımaktadır. Ayrıca hangi dalların kesilmesi gerektiği hangi dalların bırakılması gerektiği iyi bilinmelidir.

Ceviz budama hangi zamanlarda yapılmalıdır?

Budama zamanı ceviz ağacının büyümesini, verimi ve ağacın fizyolojik ömrüne etki eder. Ceviz ağaçlarında budama yaz ve kış olmak üzere 2 farklı zıt mevsimde yapılır.

Kış budama zamanı, kış aylarında ılık geçen yerlerde ağacın kış dinlenmesine girmeden önce budanması gerekir. Ancak kış aylarının sert geçtiği yerlerde don olayları başlamadan önce yapılan budamanın zamanlaması doğrudur.

Yaz budaması ise yaz süresince ceviz ağacındaki sürgünlerin seyreltilmesi, uç alma, bükme, eğme, dal açılarının genişletilmesi ya da daraltılması yapılabilir. Yaz aylarında yapılan budamadaki amaç, meyvelerin renklenmesini sağlamak, kış aylarında yapılacak budama işlemlerinin daha az yapılmasını sağlamaktır. Ceviz ağacının şekillendirilmesi için yaz aylarındaki budama önemli ve teknik bir işlemdir. Yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde devam eden sürede sürgünler odunsu bir hal aldıktan sonra yapılır.

Ceviz budama ve terbiye şekilleri

Şekil budaması, taca şekil verilmesi işlemidir. Taca verilecek şekil ekolojik şartlara ve ağacın morfolojik yapısına göre değişim göstermektedir.

Merkezi lider terbiye sistemi, Ceviz ağacının budanması için en uygun ve en etkili sistem budur. Ceviz ağaçları bir anda fazlaca yapılan budamalar karşısında aniden strese girebilen ve toparlanma süreçleri çok uzun süren ağaçlardır. Yarı dik bir şekilde büyüyen, erken meyve veren, yan dal verimi yüksek olan ithal ceviz fidanlarında dikme işleminin hemen sonrasında budama işlemi de başlatılmalıdır.

Ceviz budama türleri
Ceviz budama sonrasında dikkat edilecek hususlar

Budama yapıldıktan sonra ağaçtan çıkan artıklar, bahçede bulunan çalılıklar ve kuru bitki parçaları ceviz ağacına zara veren hastalık ve zararlıların en iyi barınıp beslendikleri şeylerdir. Ceviz ağacına zarar veren bu hastalıkların ve zararlıların çoğalmaması için bu atıklar ya bahçeden uzaklaştırılmalı ya da en iyi yöntem olan yakılma işlemi yapılmalıdır.
" } ] }