{ "title": "Çıtlık Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/citlik-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 16:45:50", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Çıtlık ağacı sakız ağacıgillerden yaprak döken bir çalı türü olarak karşımıza çıkmaktadır. 6 ile 9 metre arasında boylara çıkabilen bu ağaç türü aslında menengiç ağacı olarak bilinmektedir. Ancak yöresel olarak farklı isimler almıştır ve Çıtlık da bu isimlerden biridir. Karşılıklı olarak dizilmiş olan bileşik yaprakları 5-11 parlak yaprakçıktan oluşmakla beraber reçine kokusu vermektedir. Kırmızımsı mor çiçekleri bulunan Çıtlık ağacının çiçekleri Mart ve Nisan aylarında görülür. Meyveleri küçük ve küre biçiminde olan ağacın bu meyveleri olgunlaştığı zaman yeşil ve maviye dönmektedir. Tohumları ise Eylül- Ekim aylarında olgunlaşmaktadır.

Drenajı iyi, hafif, kuru ve sıcak toprakları tercih etmekte olan ağacın en iyi şekilde gelişmesi için alkalli topraklara ihtiyacı bulunmaktadır. Fazla boylanmayan ağaç yavaş büyümektedir. Işık isteği yüksek olan ağacın iki evciğe sahip olduğu görülmektedir. Tohum ve çelikle üretilen ağacın çelikle üretimi esnasında henüz olgunlaşmış olan yarı odunsu çeliklerin Temmuz ayında alınıp çoğaltıldığı görülmektedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde bulunan dağlık kırsal bölümlerinde ise ekim yapılmasına gerek kalmadan ekolojik olarak yetişmesi mümkündür.

Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçası olan Çıtlık ağacı Latincede pictacia terebinthus diye anılmakta olup, bilimsel adı da Menengiç'tir. Ancak yörelere göre Çitlembik, Çıtlık, Çedene, Çitemik ve Bıttım gibi farklı isimler de almıştır. Bu ağacın meyveleri ile Menengiç kahvesi yapılmaktadır. Şanlıurfa yöresine has bir kahve olan Menengiç kahvesinin öksürüğü kesmek, balgam sökmek, nefes açmak, göğsü yumuşatmak, yaraları tedavi etmek, böbrek kumlarının dökülmesine yardım etmek, nefes darlığına iyi gelmek, antiseptik etkisi yaratmak, solunum yollarına iyi gelmek, ayak terlemelerini önlemek, mide ağrılarını dindirmek gibi faydaları bulunmaktadır. Ayrıca ses tellerine de iyi geldiği söylenmektedir.
" } ] }