{ "title": "Defne Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/defne-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 23:06:39", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Defne ağacı, Akdeniz iklimine has, parlak yeşil yapraklı olan, dört mevsim de yeşil kalabilme gibi bir özelliği saptanmış bir ağaç türüdür. Akdeniz'de dekoratif bir ağaç türü olarak da yetiştirilmektedir. Bu ağaç ev ya da seralarda yetiştirilebilmektedir. Bu ağacın yaprakları yemeklere aroma vermek için kullanılmaktadır. Ayrıca yağı sabun, şampuan oluşumunda ve tıbbi gereksinimlerle kullanılmaktadır. Mitolojik bir hikayedeki Daphne karakterinin babası tarafından defne ağacına dönüştürüldüğü için mitoloji ile de bağlantısı bulunmaktadır. Hristiyanlık kültüründe defne ağacı Hz. İsa'nın tekrar dirilişini temsil etmektedir. Akdeniz bölgesi dışında farklı çeşitleri de bulunmaktadır fakat bu türlerin birçoğunun zehirli olması sebebi ile yemek yapımında kullanılamaz. Bu zehirli türlere örnek yabani defne ve Arap defnesidir. Tıbbi amaçla ve gıda olarak tercih edilen cinsi yalnızca Akdeniz defnesi Lauris Nobilis türüdür.

Akdeniz iklim yapısına benzeyen Amerika'nın Kalifornia eyaletinde defne ağaçları kendiliğinden oluşup gelişebilmektedir. Akdeniz defnesinin ağaç boyu farklılık göstermektedir. Kimi durumlarda 18 metreye kadar erişebilir. Bu ağaç uniseks bir türdedir. Yani hem dişi olanları hem de erkek olan çiçekler aynı ağaçta bulunabilirler. Çiçekleri değişik bir renk tonuna sahiptir. Yani sarıya çalan uçuk yeşil renge sahiptir. Yaprak boyutları 6-12 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Yaprak genişliği ise 2-4 cm'dir. Bu ağacın meyvesi dıştan bakılınca zeytini anımsatmaktadır. Eskiden Akdeniz havzasında defne ağacı ormanları bulunurdu. Bölgenin iklimi kuru bir yapıya ulaştıkça bu ormanlar da sayıca azalmıştır. Kalan son defne ormanlarının 10 yıl gibi bir zaman önce ortadan kalktığı tahmin edilmektedir. Bu ormanların küçük bazı kalıntıları Güney Türkiye, Kuzey Suriye, Güney İspanya, Orta Portekiz'in kuzeyi, Kuzey Fas, Kanarya Adaları ve ayrıca Madeira'da tespit edilmiştir. Bu saydığımız yerlerde defne ağaçları orman denilecek yoğunlukta olmasa da diğer yerlere göre daha yoğundur.

Defne ağacının yaprağında en çok bulunan esansiyel yağ sineol (Cinaol) veya okaliptol (Eucalyptol) ismi verilen yağdır. Bu yapraklar %45 okaliptol, %12 terpen, %3-4 seskiterpen, %3 metilöjenol ve pinen, felandren, linalol, geraniol, terpineol maddelerini ihtiva etmektedir. Defne ağacının yaprağına ona özel tadı ve kokusunu veren öjenol isimli esansiyel yağdır.

Defne ağacının yaprağı Türkiye ve hatta dünya mutfağında gereken yerini almış aromatik bir baharattır denebilir. Genellikle Akdeniz mutfağı yemeklerinde defne yaprağından destek alınmaktadır. Ayrıca balıklarda ve et yemeklerinde defne yaprağı sıkça tercih edilen bir baharattır. Dünya da ise özellikle İtalya'da makarna soslarında tercih edilen aromatik bir tattır. Keskin bir tadı ve dokusu bulunmaktadır. Keskin kokusu ve tadı sebebi ile yemeğin lezzetini bir hayli arttırmaktadır. Fakat aromasını saldıktan sonra yemeğin servisi aşamasında defne yaprakları yemekten hemen çıkarılır. Defne yaprağının uygun sıcaklık ve nem şartlarında bir yıl kadar bir raf ömrü bulunmaktadır. Hatta bir içki türünde de defnenin aromasından faydalanılmaktadır. Bir yiyeceğin tütsülenmesi gerekiyorsa defne yapraklarını yakmak da defne aromasından yararlanmak için değişik bir yöntemdir.
" } ] }