{ "title": "Egzotik Ağaçlar", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/egzotik-agaclar-6729.jpg", "date": "18.01.2024 22:24:52", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Egzotik ağaçlar, ülkemizde birçok zaman süs bitkisi olarak kullanılan bitki türleridir. Ülkemizin bazı bölgelerinde doğal bir şekilde yetişse bile birçok bölgesinde bu ağaçlar yetişmemektedir. Egzotik ağaçlar, görüntüsü ile bulundukları ortama farklılıklar katmaktadır. Aslında ülkemizdeki birçok bölge egzotik ağaçların yetişmesi için uygundur. Ancak kış aylarının gelmesi ile bastıran soğuk hava etkisi bu ağaçların canlı kalmasını önlemektedir. Bazı kişiler kış aylarına doğru ağacı, dalları ile sararak soğuktan koruyabilmektedir. Tabi ki bu işlem de oldukça zahmetli olduğu için ülkemizin birçok alanında bu egzotik ağaçlar yetişmemektedir. Şu an özellikle Akdeniz Bölgesi egzotik ağaç yönünden oldukça zengindir. Fakat çeşitlilik oldukça azdır. Akdeniz Bölgesinin kış ayları çok sert geçmediği için bazı tür ağaçlar bu bölgede doğal bir şekilde kendiliğinden yetişmektedir. Egzotik ağaçların çok ciddi anlamda bakıma ihtiyacı vardır. Bu ağaçlar için geniş ve yüksek alanlar gerekmektedir. Daha çok sıcağı sevdikleri için güneş alan bölgeler daha uygundur.

Bazı Egzotik Ağaçlar ve Özellikleri Nelerdir?

Coconut: Birçok kez medyada gördüğümüz ancak ülkemizde de bazı bölgelerde bulunan coconut ağaçları, çok fazla miktarda meyve verebilmektedir. Ancak bu verimi alabilmek için bol nemli bir ortam gerekmektedir. Nemin yanı sıra hava sıcaklığının da hiçbir zaman 5 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Bu durum ise ülkemizde çok az görüldüğü için egzotik ağaçlar olsa bile meyve konusunda oldukça verimsizdirler.

Bambu: Gerek görüntüsü itibari ile gerekse kullanıldığı alanlar nedeni ile oldukça egzotik olan bu ağaçlar, genellikle küçük boyutta iken süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Asıl yetişme alanı Afrika ve benzeri ülkeler olsa bile ülkemizde saksı içerisinde çok sık yetiştirilmektedir. Bambu ağaçlarının çok fazla miktarda suya ihtiyacı bulunmaktadır. Su içerisindeki pamuk üzerinde bile rahatlıkla yetiştirilebilir.

Pomelo: bu ağaç, hemen hemen portakal ağaçları ile aynı görüntüye sahiptir. Yapraklarının oldukça parlak olması ve dallarının bol olması nedeni ile egzotik ağaçlar arasında yerini almaktadır. Yine Akdeniz Bölgesinde Adana ve Hatay gibi nemin ve sıcaklığın bol olduğu yerlerde yetişmektedir. Bolca bakım ve su istemektedir.

Kıbrıs Akasyası: Normal koşullarda Güneybatı Avusturalya olan bu ağaç türü, görüntüsü itibari ile oldukça dikkat çekmektedir. 1960 yıllarında bu ağaç türü Kıbrıs'tan Türkiye'ye gelmiştir. Buna bağlı olarak \"Kıbrıs Akasyası\" adı verilmiştir. Boyları yaklaşık 6 metreye kadar uzayabilmektedir. Güneş ışığını çok sevmektedir.

Beyaz Çiçekli At Kestanesi: Ülkemizde çok yaygın olarak görülen bu ağaç türü, egzotik ağaçlar arasında en ülkemizde en yaygınıdır diyebiliriz. Hemen hemen her koşulda yaşayabilen bu ağaç türü, uzun yıllar boyunca yaşayabilmektedir.

Ladin Çamlar: Yine ülkemizde çok yaygın bir şekilde bulunan bu egzotik ağaç türü, doğal hali ile üçgen yapısında bulunabilmektedir. Ancak bazen süs bitkisi olarak kullanıldığı için kendisine biçilerek şekiller verilmektedir. Suya çok aşırı ihtiyaç duymadığı için susuz alanda da belli bir yaştan sonra dayanabilmektedir.
" } ] }