{ "title": "Elma Ağacı Nasıl Budanır", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/elma-agaci-nasil-budan,r.jpg", "date": "19.01.2024 07:13:54", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Elma Ağacı Nasıl Budanır, Elma ağacı meyve ağaçlarının içerisinde en vitaminli olanı ve en güzel meyvesini veren ağaçlardan biri olmaktadır. 4 mevsim açanı, yazın açanı bir de kışın meyve vereni vardır. Elma ağaçları budanması oldukça basit ve kolay olmaktadır. Fakat ağaçlar hemen hemen herkesin budaması ile gelişmemektedir. Çünkü elma ağaçları yanlış bir şekilde budandığı zaman hem meyve vermeyi keser hem de gelişmesi durmaktadır. Elma ağaçları bakım isteyen ve özellikle budanması gereken ağaç türleri arasında yer almaktadır. Elma yetiştiriciliği olarak kaliteli ve bol ürün almak için toprak işleme, sulama, gübreleme, gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması gerekmektedir. Budaması yapılmayan ağaçlarda ise görülen bazı şeyler vardır. Düzensiz gelişir, fazla verimden dolayı meyve arttıkça dalları kırılır, ekşi, acı ve çelimsiz kötü meyve verir, budama yapılmadığı için dallar çoğalım gösterir ve ortada yani iç kısımda kalan dallar güneş almaz, ışık almaz ve çürüme gösterir. Ayrıca meyve verimi bir görülür bir görülmez. Bundan dolayı budama kar amaçlı olarak ve arttırmak içinde yapılmaktadır.

Meyve ağaçlarında budamaya dal kesme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının daraltılması gibi işlemlere denmektedir. Bu işlemler genelde kök ve dengeyi sağlamak amaçlı yapılmaktadır. İstenilen şeklin verilmesini sağlar ya da şekli oluşturulup verimi artmış ağaçlarda şekli korumak amaçlı budama yapılmaktadır. Elma ağaçlarında budama genel olarak kışın dinlenme zamanında havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılmaktadır. Genç elma ağaçları taçsız, düz bir fidan olarak dikilmektedir. İlk yıllarda ağaçların yanlarından çıkan dallarına kesinlikle dokunulmamaktadır. Ayrıca ihtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmamaktadır. Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilmektedir. Kalan diğer dallarda ise kısaltma budaması yapılmaktadır.

Elma ağacı nasıl budanır?
Daha sonra meyve oluşumu oldukça bol ve lezzetli yetişmektedir. Hem tarımcılık artması görülür hem de sağlıklı meyveler satışa çıkar. Budanma diğer yıllarda hem de şekil verilerek yapılmış ise ileriki yıllarda şekil bozulmayıp gelişme sağlamaktadır ancak uç kısımlar kısaltılarak ışıktan faydalanılması sağlanır.
" } ] }