{ "title": "Elma Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/elma-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 01:29:54", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Elma ağacı, Gülgillerden olan elma ağacı en çok dikilen ağaç türleri arasındadır. Türkiye'de hatta dünya genelinde en çok tüketilen meyve olan elmanın 25 türü ve 6.500 olacak şekilde de çeşidi bulunmaktadır. Ana vatanı olarak ülkemizi de sınırları içine alan Asya'dır. İklimsel bir sebep olmadığı sürece birçok yörede rahatça yetişebilmektedir. Boyutu 7-8 m'ye kadar erişebilen elma ağaçlarının, türe bağlı olarak koyu gri tondan pembe tona kadar farklılık gösteren silindirik biçimde düzenli bir gövde yapısı mevcuttur. Eski zamanlardan beri ekimi ve dikimi yapılan mutedil bir iklim meyvesidir.

Elma çeşitleri genellikle kendine kısır bir yapıya sahiptir. Yani kendi çiçek tozu ile döllenen bir yapısı yoktur. Bu kısırlık çeşitlere göre tam kısır ya da kısmi kısırdır. Kendi kendine döllenebilenler de bile yabancı döllenme yolu ile meyve elde edilirse bu meyveler daha kaliteli olacaktır. Bu nedenle elma bahçesi kurulurken dikkat edilmesi gereken şey bu döllenmeyi sağlayacak güzel bir çeşit karışımın uygulanmasına özen gösterilmelidir.

Dünya üzerinde bulunan 6.500 elma çeşidinin 460 tanesi ülkemiz sınırları içerisinde yetişmektedir. Elma çeşitleri arasında dünya pazarında talep gören ve ülkemiz şartlarına uyum sağladıkları için standartlarımız arasına alınan yerli ve yabancı elma çeşitleri arasına Amasya elması, Starking elması, Golden elması, Graverstein elması, Tonathan elması, Rombuti elması girmektedir.

Soğuk mutedil iklim ağaçlarından biri olduğu için dünya üzerinde en yukarıdaki kuzey enlemde Yani İsveç'te dahi ekonomik bir çerçeve de yetişme alanı bulmuştur. Elma 35 enlem derecesinden düşük yerlerde ve alçak bölgelerde yetişmez. Sadece yüksek yerlere uyum sağlayan bir ağaç türüdür. Ülkemizde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun sıcak ve kurak kesimlerinde 800 m'den daha yüksek yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Kış soğuklarına karşı dayanıklı bir ağaçtır. Hatta yaşlı sürgünleri -20 dereceye kadar dayanma kapasitesine sahiptir. Fakat meyveler ve çiçekler -2,-3 derecede donar ve dökülürler.

Elma ağacı açısından en uygun topraklar, içerisinde normal miktarda kireci ve gerektiği kadar da humusu bulunan tınlı, tınlı-kumlu ya da kumlu tınlı geçirgenlik özelliği bulunan topraklardır. Bu ağaç köklerini derine salmadığı için aşırı nemli ve ağır killi topraklarda armut ağacı kadar zarar görmezler. Taban suyunun1 m'den daha fazla olması gerekir. Elma ağacı için en uygun toprak reaksiyonu pH 6-8 arasıdır.

Elma bahçesi kurulmak isteniyorsa fidanlıklarda büyütülmüş aşılı fidanlarla yapmak en akıllıca olanıdır. Elma fidanı yetiştirmede en çok tercih edilen aşı çeşidi durgun göz aşısıdır. Bu aşı ülkemizde Temmuz 15'ten ağustos ayı bitimine kadar yapılmaktadır.

Elma yetiştirilen meyve türleri içerisinde en fazla kar getirenlerden bir tanesidir. Üretimi bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde dönümünden aşağı yukarı 300-600 kg meyve hasat edilebilmektedir. İyi bakım yapıldığı zamanlarda bu sayı 1000 kg'a kadar çıkmaktadır. Bu seviye kimi ülkelerde üç tonu geçmektedir. Elma tüketme kapasitemiz birey başına 20 kg kadar olup, dünya üzerinde en çok elma tüketen ülkeler arasında bulunmaktayız.
" } ] }