{ "title": "Erik Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/erik-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 02:05:34", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Erik Ağacı, Erik gülgiller ailesinden Prunus cinsinden meyvesi yenen ağaç çeşitlerinin ortak adıdır. Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayları ile Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve sıcak yerleri hariç diğer taraflarda yetişen bir ağaç türüdür. Erkenci dönem can eriği yaz ortasında yetişeni ise Japon eriği takip eder. Ağustos'ta yetişmeye başlayan Avrupa eriği ise ekim ayına yenilir. Değişik dönemlerde yetişen eriğin, değişik şekil ve olgunluktaki meyvelerinin ince kabuğu, türüne göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renktedirler. Türkiye'de en bilinmiş erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.

Anayurdu Anadolu olan erikler, dünyanın farklı iklim yerlerine göçler ve savaşlar nedeniyle adapte olmuşlardır. Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafından dünyaya yayıldığı varsayılmaktadır. Prunus instita isimli farklı erik türünün yurdu ise Şam bölgesidir. Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den çoktur. Türkiye'de üretilen çeşitlerin sayısı da 200!ün üstündedir.

Erikler yetişme zamanlarında, kullanma durumlarına göre çeşitlere ayrılırlar. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin Türkiye'de üretilmesine tavsiye ettiği ürünler; Can, Santa Roj, Red Kennen, Climax, Formas, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır.

Eril ağaçları tür ve çeşitlerine göre uzun boylu ağaçları oluşturdukları gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı gibi olanları vardır. Sert çekirdekli meyve ağacı olan eriğin iç kısımlarının sertleşmesi ile sert çekirdek kabuğu oluşur. Yenilenen tarafı etli ve suludur. Meyveleri her bakımdan birbirinden farklıdır. Tohumları acıdır. Erik çeşitleri, tohumu türünden kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup olarak toplanır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de güzel ürün sağlanması için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır.

Erik ağcı farklı toprak tiplerinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddesince zengin, humuslu, sıcak, mümkün olduğunca nemli, orta derin ve derin topraklarda daha iyi olgunlaşır. Kültür eril çeşitleri çelik ve aşıyla yetiştirilir. Fidanlıklarda en fazla durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için en uygun erik türleri; şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılır. Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler mevcuttur. Meyve olarak tüketilir. Kurutularak hoşaf ve farklı yörelerde pestil yapımında kullanılır.

Erik içeriğinde B vitaminleri bulunmaktadır, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali durumundan da zengin bir meyvedir. 100 gr taze erik; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299mg potasyum, 17mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif, bulunmaktadır. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri bulunmaktadır. Yaz meyvesidir.
" } ] }