{ "title": "Fıstık Çamı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/fistik-cami-7693.jpg", "date": "19.01.2024 14:42:19", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Fıstık çamı, Türkiye'de doğal olarak Ege ve Akdeniz Bölgesinde denize mesafesine yakın olmak üzere 800 m. Yüksekliklere kadar vardır. Doğal yayılış sahaları İzmir, Bergama, Muğla, Aydın, Antalya ve Kahramanmaraştır. Bergama'daki fıstık çamlarına Kozak tipi, Aydın ve Batı Akdeniz'de olanlara Aydın tipi ve Kahramanmaraş'ta olanlara Maraş tipi fıstık çamı olarak adlandırılmış, yöresel olarak fıstığı nam salmıştır. Fıstık çamı Doğu Karadeniz Bölgesinde de küçük guruplar şeklinde Trabzon Düzköy Kale nema Deresinde ve Artvin Fıstıklı Köyündedir. Ülkemizde 89028 hektar sahada fıstık çamı doğal ortamda yetişmektedir. Doğal olarak geniş alanları dışında fıstığının kıymetli bir ağaç olmasından ve çabuk büyümesinden dolayı, Türkiye ormanlarını yönetenler bu ağaç türünün don tehlikesi olmayan genelde her alanda yetiştirmişlerdir. Antalya Belek'te kumlu sahalarda erozyonunu önlemek için fıstık çamı ormanları oluşturulmuştur. Don tehlikesinin olmadığı Karadeniz, Marmara ve Akdeniz de fazla sayıda özel ağaçlandırma kapsamında kötü orman sahaları, hazineye ait olan yerler ve özel alanlarda şahıslar ve devlet teşvikiyle fıstık çamı alanları oluşturulmuştur.

Türkiye'de bulunan fıstık çamı ormanların mülkiyetinin tamamının devlete ait olmasına nedeniyle fıstık çamı ormanlarını millet sahiplenmiştir. Ormanların korunması devlet kanalıyla yapılırken fıstık çamının olduğu köylerde aileler bizzat kendisi kullanacağı sahalarını sınırlarını belirlemiş ve koruma altına almışlardır. Fıstık çamı yaklaşık olarak 20-25 m boy vermektedir. Ağaç gençlikte top gibi yuvarlak, yaşlandığında şemsiye gibi tepe yapısına bürünmektedir. Kabuğu kırmızı kızılçam gibi kahverengidir. Yaprakları çiftli ve yeşil renktedir. Kozaları parlak kahverengidir. Üçüncü yılda olgunluğa erişir. Tohumları diğer çeşitlerden çok daha iridir ve çok sert kabukludur. Tipik Akdeniz iklimini olduğu her yerde yetişir. Don olayı yaşanan yerlerde olmaz. Işık isteği yüksektir. Kazık kök salar. Fıstığının yansıra odunu olarak da kullanılmaktadır. Travers, kaplama, ambalaj malzemesi, yapı malzemesi, lif ve yonga levha, selüloz ve kâğıt, direk olarak kullanılmaktadır. Kabuğundan ve Reçinesinden de yararlanılmaktadır.

Fıstık çamı dikim ve bakımı nasıl yapılır?

Fıstık çamı basit yetiştirilebilmektedir. Kalın kabuklu tohumu yaralanarak ya da ıslak kum karışımında 5-6 hafta kaldıktan sonra sandıklarda veya torbalarda ekilmesi durumunda fidanı çok basitçe elde edilmiş olur. Aşı yapılarak kaliteli tohum elde edilen fidanları da yetiştirilebilmektedir. Özellikle Bergama Kozak'ta ki köylüler fıstık çamından elde ettikleri yüksek gelirlerle hayat standartları çok yükselmiştir. Fıstık çamı tohumunun Pazar sorunu yoktur. Fıstık çamı ağaçlandırmalarının daha da çoğalması hem milli ekonomi için hem de bölge insanı için önemlidir. Kolay gelsin.
" } ] }