{ "title": "Fuji Elma", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/fuji-elma-1539.jpg", "date": "19.01.2024 21:10:22", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Fuji Elma, 1930 yılında Japonya'da ortaya çıkmış bir ağaç türüdür. Fuji elması meyveleri orta büyüklükte tatlı, bol sulu, gevrek, sert ve yeme kalitesi çok iyi mükemmel bir elma çeşididir. Sarı zemin üzerine mat kırmızı renktedir. Fuji elmasının ağaçları çok çabuk gelişir ve oldukça verimli ağaçlardır. Ama fuji elmalarının seyreltmesi çok iyi yapılması gerekir. Aksi halde peryodisite riski gösterebilir. Fuji elmasının hasadı Ekim'in ilk günlerinde başlar ve Ekim'in üçüncü haftasına kadar devam etmektedir. Depolama ömrü ise oldukça uzun bir meyvedir. Kara lekeye oldukça dayanıklı fakat mildiyöye ise biraz hassas bir meyve türüdür. Fuji elmasında renk oluşması için ise fuji ağacın iç ve alt dallarının çok iyi bir şekilde güneş ışığı almasına ihtiyaç vardır. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilebilir. Soğuk hava deposunda 9 aya kadar, kontrollü atmosfer depolarında ise 12 aya kadar uzun bir süre muhafaza edilebilmektedir.

Kalp Hastalıkları: Fuji elması içinde yüksek düzeyde kuersetin denen flavonoid‘e sahip bir meyvedir. Kuersetin son yıllarda Finlandiya'da bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre kalp krizi ve kalp hastalığı riskini en az yüzde 20'ye kadar önemli bir ölçüde azalttığını bildirmişlerdir.

C Vitamin: Ayrıca fuji elması C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Vücudun bağışıklık sistemini kurmaktan sorumlu olan antioksidan vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktır. Kolesterol Soyulmamış bir tane fuji elması yiyen, bir kişinin günlük ihtiyacının en az yüzde 10'unun üstüne yaklaşık olarak 3 gram lif içermektedir. Bu da kalbi ve arterleri koruyan kolesterol düzeyini büyük bir ölçüde azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Flavonoidler: Fuji elmasındaki flavinoidler, hasarlara ve yaralanmalara karşı koruyan güçlü bir antioksidan görevi yapmaktadır. Aynı zamanda hücre ölümünü tetikleyen ve kanserli bir bileşim olan TNF'ye karşı hücreleri korumaktadırlar.

Fruktoz: Elmalar ve fuji elması tatlı tatlarını fruktoz olarak bildiğimiz doğal bir şekerden almaktadırlar. Bir fuji elmasının içinde bulunan lif ile fruktoz yavaş yavaş parçalanır, bu da kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olmaktadırlar.

Güneşten Koruma: Fuji elmasının cilde zarar verecek olan UV-B ışınlarından cildi korunmaya yardımcı oldukları da bilinmektedir.
" } ] }