Gilaburu, kulağa çok aşikâr olmayan ancak sağlık için neredeyse her derde deva olan bir meyve türüdür. Ağaç kalın yapraklı, yavaş yavaş büyüyen bir ağaçtır. Gilaburu ülkemizde Kayseri ilinde yetişir. Meyvenin suyu sıkılarak içilebileceği gibi ağacın kabuklarından çay yapılabilir. Acımtırak bir tada sahip olan gilaburu içinde sağlık için faydalı olan birçok bileşen bulunur. Sağlık için dahili ya da haricen kullanılabilecek bir meyvedir. Özellikle egzama için harici olarak kullanıldığında oldukça faydalı olur.
Gilaburu Faydaları Nelerdir?
Doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılabilir.
Kabızlığa karşı iyi gelir.
Romatizma hastalığının semptomlarını hafifletici etkiye sahiptir.
Kas kramplarına karşı iyi gelir.
Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği bulunur.
Adet döneminde yaşanan ağrı, kramp tarzı şikâyetlere karşı faydalıdır. Adet döneminin düzenlenmesini sağlar.
Astım hastalığına karşı iyi gelir.
Böbrek sağlığını destekler. Böbrek fonksiyonlarını arttırarak böbrek taşı ve kumunun düşmesine yardımcı olur.
Hipertansiyona iyi gelir.
Yaşa bağlı ciltte meydana gelen belirtileri azaltır.
Sara hastalığı için kullanılabilir. Sara nöbetlerinin sıklığını azaltır.
Doğum sonrasında yaşanan sıkıntılara karşı iyi gelir.
Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini engeller.
Karaciğer ve safra kesesi problemlerine karşı iyi gelir.
İçeriğinde yer alan antioksidan sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılasını kolaylaştırır.
Gilaburu suyu vücuttaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önler.
İyi kolesterolü arttırıcı kötü kolesterolü düşürücü etkisi bulunur.
Portakala oranla içeriğinde çok daha fazla C vitamini bulunur.
Kan dolaşımını düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Astım, doğum sonrası yaşanan spazm gibi problemlere karşı iyi gelir.
Diyabet hastaları için faydalıdır. Kanda şeker düzeyini kontrol eder.
Egzama gibi çeşitli cilt problemlerine karşı iyi gelir.
İdrar kanalının genişlemesine yardımcı olur. Dolayısıyla idrarın kolay yapılmasını sağlayarak iltihap gelişimini engeller.
Rahim spazmına karşı iyi gelir.
Erken doğumu engelleyici etkisi vardır.
Doğumun kolay yapılmasına yardımcı olur.
Sinir sistemini kuvvetlendirir.
Gilaburu Nasıl Kullanılır?
Gilaburu meyvesi taze olarak yenebilir. Meyvesinin suyu sıkılarak içilebilir. Ağacın kabukları ve yaprakları çay şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. Gilaburu suyu içilecekse su taze olarak hazırlanıp tüketilmelidir. Meyvenin suyu ya da hazırlanan çay serin ortamlarda muhafaza edilmelidir.
Gilaburu Suyu Nasıl Hazırlanır?
Gilaburu suyu hazırlamak için meyveler su içine atılır. Yumuşayana kadar bekletildikten sonra bir süzgeç yardımıyla ezilir. Bu aşamada meyve sıkacağı kullanılabilir. Hazırlanan su direkt içilebileceği gibi i. Me suyuna azar azar eklenip tüketilebilir.
Gilaburu Zararları Nelerdir?
Gilaburu meyvesinin bilindik bir zararı yoktur. Ancak çiğ tüketilmemesi önerilir. Aspirin alerjisi olan kişilerde gilaburu tüketimi önerilmemektedir. Meyve alerjiye yol açabilir. Aşırı tüketildiğinde mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sıkıntılara yol açabilir.