{ "title": "Gilaburu", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/gilaburu-3389.jpg", "date": "20.01.2024 00:45:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gilaburu, kulağa çok aşikâr olmayan ancak sağlık için neredeyse her derde deva olan bir meyve türüdür. Ağaç kalın yapraklı, yavaş yavaş büyüyen bir ağaçtır. Gilaburu ülkemizde Kayseri ilinde yetişir. Meyvenin suyu sıkılarak içilebileceği gibi ağacın kabuklarından çay yapılabilir. Acımtırak bir tada sahip olan gilaburu içinde sağlık için faydalı olan birçok bileşen bulunur. Sağlık için dahili ya da haricen kullanılabilecek bir meyvedir. Özellikle egzama için harici olarak kullanıldığında oldukça faydalı olur.

Gilaburu Faydaları Nelerdir?
Gilaburu Nasıl Kullanılır?

Gilaburu meyvesi taze olarak yenebilir. Meyvesinin suyu sıkılarak içilebilir. Ağacın kabukları ve yaprakları çay şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. Gilaburu suyu içilecekse su taze olarak hazırlanıp tüketilmelidir. Meyvenin suyu ya da hazırlanan çay serin ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Gilaburu Suyu Nasıl Hazırlanır?

Gilaburu suyu hazırlamak için meyveler su içine atılır. Yumuşayana kadar bekletildikten sonra bir süzgeç yardımıyla ezilir. Bu aşamada meyve sıkacağı kullanılabilir. Hazırlanan su direkt içilebileceği gibi i. Me suyuna azar azar eklenip tüketilebilir.

Gilaburu Zararları Nelerdir?

Gilaburu meyvesinin bilindik bir zararı yoktur. Ancak çiğ tüketilmemesi önerilir. Aspirin alerjisi olan kişilerde gilaburu tüketimi önerilmemektedir. Meyve alerjiye yol açabilir. Aşırı tüketildiğinde mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sıkıntılara yol açabilir.
" } ] }