{ "title": "Gümüşi Ihlamur", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/gumusi-ihlamur-111.jpg", "date": "21.01.2024 02:44:18", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gümüşi Ihlamur, tüylü ıhlamur olarak da bilinen bir ıhlamur ağacı türüdür. Anavatanı Batı Asya ve Güneydoğu Avrupa bölgesidir. Bu ıhlamur türü parklarda peyzaj ağacı olarak da tercih edilir. Tilia Tomentosa yani gümüşi ıhlamur ülkemizde en fazla Marmara ve Karadeniz bölgelerinin sahil bandında bahçe toprağında yetişir. Güneşi seven bu ağaç ortalama 20-30 mt boylanır. Bazılarının boyu 40 mt olabilir. Yürek şeklindeki yapraklarının ucu sivri olup, dip tarafları çarpıktır. Tazeyken yaz yeşili renginde olan yapraklarda seyrek tüyler olur ve alt kısmı gümüşi beyaz tüylerle kaplıdır. Yapraklarının boyu 5-10 cm, sapları ise 2-2,5 cm kadardır. Sapları da beyaz tüylü olur. Kenarlarındaki keskin dişleri bazen çift dişli, bazen de ana uçtan ayrılan uçlardan oluşur. Ağacın çiçeklenmesi yazın Temmuz ayında olur. Çiçekleri sarı renkte ve kokulu olur.

Gümüşi ıhlamur ağacının oval meyveleri 8-10 cm uzunluğundadır. Siğilli ve omurgalı olan meyveler olgunlaşınca odunsu yapıda olur. Meyvelerin üzerinde ise hafif çıkıntılar vardır. Güneşi seven bu ıhlamur ağacı yarı gölgeli alanlara da dayanıklıdır. Yarı nemli olan ya da vejetasyon döneminde sıkça sulanan topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Ayrıca kuraklığa da oldukça dayanıklıdır. Bu ıhlamur ağacı türü gençlikte yavaş gelişir. Ancak daha sonra hızlı bir büyüme sürecine girer.

Gümüşi ıhlamur nerede nasıl yetiştirilir?

Gevşek yapıda, yarı nemli ve besin maddesi zengin olan topraklarda, ılıman iklimlerde gümüşi ıhlamur yetiştirilebilir. Kök sürgünleri, tohum, dal çelikleri ile kök çeliği ile yetiştirilebilir. Tohumla ekim yapılırken çimlenmeye karşı tohumlar tam kahverengi olmadan toplanmalı ve bekletmeden ekilmelidir. Tohum ekiminde Ağustos ayı uygundur. Çelikle yetiştirmede kök çeliği gövde çeliğine göre daha başarılı sonuçlar verir. Kök sürgünlerinden gümüşi ıhlamur daha kolay çoğaltılabilir. Ancak ağaçların çiçeklerinde küflenme ve haşere olmamalıdır.

Gümüşi ıhlamur kullanım alanları

Eski dönemlerde ağacın kabukları yazma aracı şeklinde kullanılırdı. Osmanlılarda ağaç kabukları kayık yapımında da kullanılmıştır. Gümüşi ıhlamur kozmetik ve tıp alanında kullanılır. Ayrıca arı kovanı yapımında, ayakkabı kalıbı yapımında, peyzaj alanında kullanılır. Arı kovanı yapımında kullanıldığı bölgelerde elde edilen ballarda ıhlamur balı olarak anılır.

Ağacın yapraklarından, çiçeklerinden ve odunundan uçucu yağ ve kömür elde edilir. Bunlar tedavi için kullanılır. Gümüşi ıhlamurun en çok çiçekleri kullanılır. Sadece çiçeklerine çiçek ıhlamur, saplarıyla birlikte olduğunda yaprak ıhlamur olarak anılır. Çiçekler iyice kurutularak nem olmayan, ışık almayan, havadar ve serin yerde saklanmalıdır. Ayrıca bez torbalarda muhafaza edilmelidir.

Kozmetik alanında ise uçucu yağı, ekstratı ve hidrosolü kullanılmaktadır. Bunların ferahlatıcı, yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır. Özellikle cilt çatlaklarına iyi gelir. Uzmanlar balgam söktürücü, öksürük giderici ve rahatlatıcı olarak da ıhlamur çiçeği çayını önermektedir. Kuru öksürükte kişiyi rahatlatan, göğsü yumuşatan, sakinleştiren bir etkisi vardır. Ancak kalp hastalığı olanlar, emziren ve hamile olan kadınlar doktoruna danışmadan ıhlamur tüketmemelidir. Alerjik etkisi olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca idrar söktürücü ilaç kullananlarda sıvı kaybını arttırabilir.

Gümüşi ıhlamur ve diğer ıhlamur türlerinin yaprakları toprağa döküldüğünde toprağın özelliklerini de daha iyi hale getirir. Bundan dolayı bahçelere ıhlamur ağacı dikmek faydalı olacaktır.

" } ] }