{ "title": "İğde Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/igde-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 18:32:33", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "İğde Ağacı, İğde ağacı ince uzun yapraklı, soluk yeşil tonlarında yaprakları olan ve zeytin tanesi büyüklüğünde olan tanelere sahip çekirdekli bir bitki türüdür. İğde ağacı büyüyüp 6-8 cm civarlarına kadar gelebilir. Ülkemizde Akdeniz'de daha çok görülse de her yerde yetişebilen nadir meyveler arasındadır. Meyvesi yeşilimsi bir renk alır ve olgunlaşma döneminde dışında bulunan zar şeklindeki soyulabilen kabuğu toprak rengine dönüşür. Bu rengi aldığında ve yumuşak bir kıvama geldiğinde olgunlaşmış yani yenilebilir hale gelmiş demektir. Tam olgunlaşmadan toplanıp yendiğinde mayhoş bir tadı olan iğde kuru yemiş ile de tüketilebilir. İğdenin yumuşak bir tadı olması nedeniyle çocukların sevdiği bir atıştırmalık da olmaktadır. İğde bir kış bitkisidir ve kışın tüketilir. İğde ağacının çiçek açma mevsiminde dallarından koparıp bir suya koyduğunuzda evde huzurlu ve ferah bir koku oluşur. Aynı zamanda iğdenin bu çiçeklerini kurutarak kendinize bitki çayları da yapabilirsiniz. İğde son derece yararlı olan bir bitki çeşididir. İğde ağacını bahçelerinizde de yetiştirebilirsiniz. Kendiliğinden baş gösterdiği ya da atılan bir çekirdekten fidan verdiği zamanlarda olur. Özellikle kırsal alanlarda iğde ağaçlarına rastlamak mümkündür.

İğdenin faydalarını ise saymakla bitiremeyiz. İğde ağız içini temizleme özelliğine sahiptir. Vücut direncini artırır ve kış aylarında sık sık rastlanan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelir. Bağırsak enfeksiyonları veya bağırsak hastalıklarına da faydası vardır. Sindiriminizi kolaylaştırır ve düzenler. Tam bir C vitamini deposudur. Bu nedenle genç yaşlı herkesin tüketmesi gerekmektedir. Çocuklarda öksürük ve ishal gibi sık rastlanan hastalıklar için de doğal bir çözüm yoludur. Aynı zamanda sürekli tüketilirse böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.
" } ] }