{ "title": "Ihlamur Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/ihlamur-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 22:36:42", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "

Ihlamur ağacı, Boyutları 20-30 metreye kadar erişebilen, meyvesinin büyüklüğü 5-10 cm arasında değişiklik gösteren kenarları dişli görüntü de uzunca saplı bir bitki ağacıdır. Sarkık bir yapısı olan çiçeklerinin demetleri sarımsı bir tona sahiptir ve çiçeklerinin özel bir kokusu mevcuttur. Çok geç açan bu çiçekler ancak haziran ya da temmuz ayında tam olarak açarlar. Genellikle Orta Avrupa'da verdiği hoş koku sebebi ile sıklıkla dikilmiştir. Germen ve Slav milletleri de ıhlamur ağacını kutsal kabul etmektedirler.

Ihlamur, dünyada aşağı yukarı otuz değişik türde yetiştirilen bir ağaçtır. Ülkemiz sınırları içinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca ülkemizde cadde ve sokak aralarında, park ve bahçelerde sıklıkla rastlanır. Ihlamurun yaz ayları başlarında salgıladığı hoş koku insanları sakinleştirir ve huzur verir.

Ayrıca ilaç yapımında da kullanılır. Genel olarak çay olarak tüketilmektedir. Çayı idrarın söktürülmesine yardımcı olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Ülkemizde daha çok Doğu Karadeniz bölgesinde, Marmara'da, Ege'de ve Akdeniz sahil şeridinde kendine uygun alanlar bulmuştur. Bu ağaç türü yetiştiği mekâna göre farklı renkler alabilmektedir. Kimi yerlerde sarımsı, kimi yerlerde de pembemsi bir tondadır. Üretimi tohum vasıtası ile yapılabileceği gibi çelik, kalem aşısı ve daldırma denen yöntemlerle de yapılabilmektedir. Tohum ile büyüme biraz fazla zaman aldığı için genel olarak daldırma tekniği ile çoğaltılmaktadır.

Ihlamur ılıman iklim şartlarına daha fazla uyum sağlamaktadır. Güneşin bol olduğu sıcak yerleri daha fazla sevmektedir. Derin olan ve besin maddeleri açısından zengin olan humuslu toprak kendisi için en elverişli topraktır. Kış günlerinde yaşanan don olaylarına karşı dayanıklılık gösteren bir ağaç türüdür. Genellikle yanmış hayvan gübresi ile gübrelemesi yapılmaktadır. Ağacın dikim aşamasında da yanmış hayvan gübresi tercih edilmektedir. Bu ağacın yapraklarının sağlıklı ve düzgün bir biçimde büyüyebilmesi için düzenli bir periyotla sulanması gerekmektedir.

Sıcaklığın yoğun olduğu nemli bölgelerde, ıhlamur ağaçları yaz mevsiminde kuruyabilir. Kenar kısmında piç denilen sürgünler oluşabilir. Yaprak kısımları kuruma ve sararma yapabilir. Bu durumun sebebi ıhlamur ağacının o bölgenin iklim şartlarına uyum sağlayamaması veya düzenli bir biçimde sulanmamış olmasıdır. Yaprakların kurumaması için düzenli bir biçimde toprak yumuşak kalacak biçimde sulanmalıdır.

Ihlamur ağacının dikili olduğu yerde çok sayıda solucan fark ediyorsanız bu toprak yapısının ve ağacın iyi geliştiğinin belirtisidir.

Daha çok tedavi amaçlı tercih edilen ıhlamur bitkisi çiçeklenme olayından en geç dördüncü güne kadar, çiçekleri ve çiçeğin sapında bulunan uzun yapraklar öğlen vaktinde toplanmalıdır. Bu şartlar altında toplanan çiçek ve yapraklardan en iyi sonuç alınmış olur. Ayrıca büyükçe eleklerin üstüne serilerek, gölge bir mekânda kurutulmalıdır. Ardından da kuruma işlemi bitince ince bir biçimde kıyılıp, hava almayan cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir. Ağzı açık bırakılırsa kokusunu ve işlevini yitirir. Bu sebeple aktarlardan alırken de tüm saplı olanlardan ve ağzı açık olanlardan alınmamalıdır.
" } ] }