{ "title": "Japon Eriği", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/japon-erigi-8257.jpg", "date": "21.01.2024 14:09:07", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Japon eriği, Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilen Japon eriğinin son yıllarda dikimi ve üretimi artmıştır. Japon eriği mayıs ve ekim ayları arasında üretilerek pazara sunulmaktadır. Türkiye'de yetiştirilmekte olan Japon erikleri iç pazardan daha fazla ihraç edilmektedir. Japon erikleri özellikle Rusya, Dubai, Arabistan ve Mısır gibi ülkelerde tüketilmekte ve alıcı bulmaktadır. Eylül ve ekim aylarında hasat yapılan Japon erikleri soğuk hava depolarında 4 ay kadar saklanarak kış aylarında daha yüksek fiyatlara pazarlanabilmektedir. Japon erik bahçeleri yapılırken büyük alanlarda iyi bir planlama ile bütün sezon üretim sağlanabilmektedir. Japon eriği üretilecek yerlerde ilkbahar aylarında meydana gelebilecek geç don olayları dikkate alınmalıdır ve çeşit seçerken birbirini dölleyen ana çeşitler seçilmeli veya tozlayıcı çeşit minimum %25 miktarında yani her üç sıraya 1 sıra dölleyici çeşit dikilerek yapılmalıdır.

Günümüzde iklim koşulları farklılaştığından dolayı Japon eriklerinde çiçeklenme zamanı olumsuz yönde etkilenerek, çok fazla yağışın olduğu zamanlarda az güneşli ya da çok soğuk olduğu zamanlarda arılar yeterli derecede çalışmadığı için meyve azalarak verimlilik fazlasıyla düşmektedir.

Üretim yapanların Japon eriğini tercih etmelerindeki nedeni pazar payının yüksek olmasıdır. Ayrıca budama, hasat, ilaçlama ve gübreleme gibi bakım işlemleri daha ekonomiktir. Japon erik bahçelerinde tripsle mücadele çok önemlidir. Tripsten zarar gören meyveler pazar değerlerini kaybetmektedir. Eriklerde çiçeklenme zamanından başlayarak hasat zamanına kadar tripsle mücadele yapılmaktadır ve yine Japon eriklerinde dip kurdu ile de mücadele edilmektedir. Japon erik bahçelerinde özellikle nisan ve ekim aylarında düzenli olarak dip kurtları temizlenmelidir. Japon erikleri ilk hasatın ardından budama yapılması sureti ile kabuklu bitlere karşı ve koşnillere karşı koruma sağlanmış olur. 15 temmuz ve 15 ağustos tarihleri arasında bir sonraki senenin meyve gözleri oluşur. Bu tarihler arasındaki gübreleme ve sulama gibi bakım işlemleri çok iyi ve düzenli bir şekilde yapılırsa bir sonraki senenin verimi çok iyi olur.

Japon eriği faydaları nelerdir?

Japon eriği gingko biloba olarak bilinir ve hafıza güçlendirici etkisi vardır. Doğuda çok uzun sürelerdir bilinip kullanılmasına rağmen batıda özellikle son yıllarda yerini bulmuştur. Japon eriğinin ağacından elde edilen yaprak özü, bellek geliştirici özelliğe sahiptir. Kılcal damarlardaki kan dolaşımında olumlu etkileri vardır. Kılcal damarlarda zamanla biriken toksinler bu damarların beslediği dokulara zarar vermektedir. Japon eriği kılcal damar tıkanmalarını gidererek kan dolaşımını destekler. Ayrıca retinadaki problemleri azaltmaya yardımcıdır. Gözlerdeki damar, sinir ve doku ağlarında oluşan toksinleri temizleyerek görme yeteneğini kuvvetlendirir. Damar sertliğine karşı son derece faydalı olup, astımın etkilerini azaltmaktadır. Alerjik rekasiyonları hafifletir. Toplardamarları genişleterek kan akışını destekler. Beyin damarlarındaki plak oluşumunu azaltır. Alzehimer hastalarında belleği güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Gerginliği ve stresi azaltır. Genç yaşlardan itibaren kullanılması ile beyin yıkımlarını engellemektedir.

Japon eriği (Gingko bilabo) özel olarak hazırlanan ekstreler şeklinde kullanılmalıdır. Kurutulmuş haldeki Japon eriği yaprakları kesinlikle tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.

Japon eriği çay olarak da tüketilmektedir ama bu şekilde pek fayda sağlamamaktadır. Kesinlikle kan sulandırıcı ilaçlarla ve antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Diyabetli ve hipogilsemili hastalar doktor onayı olmadan kullanmamalıdır.
" } ] }