{ "title": "Kaju Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kaju-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 08:18:53", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "
Kaju Ağacı, Brezilyada yaygın olarak yetiştirilen bir meyvedir. Ekvator ikliminin kaju yetiştiriciliğinde uygun olduğu bilinmektedir. Kaju tropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetiştirimekte ve günümüzde üretimi daha da yaygınlaşmaktadır. Brezilya topraklarında yetişmeye elverişli olan kaju bitkisini ilk olarak Portekizliler bulmuştur ve afrika kıyılarında da üretiminin yapılmasına olanak sağlamışlardır. Afirika'da yaygın olarak görülen kaju ağaçları, Hindistan bölgesinde de görülür. Kaju kuru yemiş olarak tüketildiği gibi yağından da faydalanılan bir bitki türüdür. Tatlılarda da bolca kullanılır.

Kaju ağacının ve meyvelerinin faydaları nelerdir?

Kaju lezzetli ve kavrulmuş daha çok kuru yemişçilerde bulabileceğimiz bir bitki türüdür. Ayrıca ülkemizin iklimi ve yağış durumu, nemlilik ihtiyacı çok uygun olmaması nedeniyle Türkiye'de yetiştirilmez. Türkiye'ye dışarıdan ithalatı yapılır. Bu da maliyeti artırdığından, pahalı bir kuru yemiştir. Kaju şekline bakıldığında fasulyeye benzemekte biraz daha büyük haline benzemektedir. Vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan kajunun sağlık açısından da faydaları oldukça fazladır. Özellikle sindirim için kaju hayati öneme sahiptir. Aynı zamanda vücutta safra taşı oluşumunu da önler. Uyku sorunu yaşayanlar için yine kaju önerilebilir. Kaju uykusuzluk sorununa karşı da oldukça yararlıdır.
" } ] }