{ "title": "Kakao Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kakao-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 01:40:10", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Kakao Ağacı, yalnızca Ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında oluşur. Yüksek bitkilerin gölgelerin olgunlaşmamış ağaçları güneşin yakan ışınlarından ve kuvvetli rüzgârlardan korur. Beş yıl sonra hayatta durabilecek güce erişirler. Her şey bundan sonra başlar. Kakao dikimi Theobroma Cacao ismi verilen kakao ağcı, Ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyinde bulunan sıcak ve rutubetli Ekvator kuşağında yetişir. Ağacın kaynağı konusunda değişik yorumlar bulunmasına rağmen izi Venezuela, Honduras ve Meksika'nın tropik kısımlarında görülebilir. Kimilerine göre özgün olarak Amazon yağmur ormanlarında, bazılarına göre ise Meksika'da yetişmiştir. Her geçen günlerde daha da ilerleyen bilimsel kanıtlara göre kakao ve çikolatanın gerçek yeri Honduras'daki Ulua vadisidir. Günümüzde ise kakao, Ekvator çevresindeki daraltılmış bir kemer içerisinde olamakla beraber küresel olarak ekilmekte; bunlar Afrika, Asya ve Latin Amerika'da yer alan yağmur ormanlarında düzgün bir şekilde ekimi yapılan yerlerdir. Kakao yapımında ilk sırada olan ülkeler Fildişi Sahili, Gana ve Endonezyadır. Bugün ise Afrika önde bulunan kako kaynakcısıdır ve dünyadaki kako üretiminin %75'ini sağlar.