{ "title": "Kakao Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kakao-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 01:40:10", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Kakao Ağacı, yalnızca Ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında oluşur. Yüksek bitkilerin gölgelerin olgunlaşmamış ağaçları güneşin yakan ışınlarından ve kuvvetli rüzgârlardan korur. Beş yıl sonra hayatta durabilecek güce erişirler. Her şey bundan sonra başlar. Kakao dikimi Theobroma Cacao ismi verilen kakao ağcı, Ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyinde bulunan sıcak ve rutubetli Ekvator kuşağında yetişir. Ağacın kaynağı konusunda değişik yorumlar bulunmasına rağmen izi Venezuela, Honduras ve Meksika'nın tropik kısımlarında görülebilir. Kimilerine göre özgün olarak Amazon yağmur ormanlarında, bazılarına göre ise Meksika'da yetişmiştir. Her geçen günlerde daha da ilerleyen bilimsel kanıtlara göre kakao ve çikolatanın gerçek yeri Honduras'daki Ulua vadisidir. Günümüzde ise kakao, Ekvator çevresindeki daraltılmış bir kemer içerisinde olamakla beraber küresel olarak ekilmekte; bunlar Afrika, Asya ve Latin Amerika'da yer alan yağmur ormanlarında düzgün bir şekilde ekimi yapılan yerlerdir. Kakao yapımında ilk sırada olan ülkeler Fildişi Sahili, Gana ve Endonezyadır. Bugün ise Afrika önde bulunan kako kaynakcısıdır ve dünyadaki kako üretiminin %75'ini sağlar.

Afrika'daki çoğu köydeki küçük çiftlikler için kakao üretimi önemli bir gelir kaynağıdır. Theobroma Cacao ismi verilen kakao ağacı için harika koşullar Ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında yer alır. Körpe kakao ağaçları sadece tropik sıcaklıkta ve muz ve palmiye ağaçları gibi yüksek bitkiler yardımıyla sağlanan gölgelerin korumasında yeşerirler. Kızgın güneş ve set rüzgârlar bu hassas ağaçların hain düşmanlarıdır. Yaşamlarının beşinci ya da altıncı yıllarından sonra ağaçlarda meyve oluşmaya başlar ve çiftliklerdeki ekonomik rollerini oynamaya başlarlar. Ömürleri 25 senedir ve bundan sonra yerlerine yeni ağaçlar dikilmesinin zamanı gelmiş demektir.

Kakao ağacının üç değişik türü bulunmaktadır. Günümüzdeki üretim alanlarında bulunan ağaçlar bu üç türün isteyerek ya da tesadüfen üretilmiş kırıkları olup hepsinin kendine özgü özellikleri vardır. Criollo türü, kakao ağaçlarının prensi olarak bilinir ve çok ince kabuklu meyveler verir. Kakaosu solmuş renkte ve kendine özgü bir aromaya sahiptir. Bu tür az ürün verir ve aynı zamanda oldukça hassastır. Forastero daha sağlam, ekimi daha rahat olan ve daha fazla ürün veren bir ağaç türüdür. Kakao meyveleri daha kalın ve kabukludur ve yoğun bir aroması vardır. Forastero ağacından elde edilen kakaoya dökme kakao ismi verilir. Çünkü çikolataya tipik ve tanınan temel kokusu verir. Bu sebeple bu kakao çikolataların çoğundaki ham maddedir ve çoğu zaman kakao karışımının %80'ini oluşturur.
" } ] }