{ "title": "Kamkat Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kamkat-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 19:34:05", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "
Kamkat Ağacı, Portakal renginde ve limon şeklinde bir görüntüye sahip olan kamkat ağcı kabuklu tüketilen tropik bir meyve çeşididir. Görüntü olarak Akdeniz'de bolca yetiştirilen turunçgilleri andırmaktadır. Özellikle Çin'de ve Doğu Asya Bölgesi'nde çalılar şeklinde kendiliğinden ortaya çıkmış ve zaman içerisinde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Portakal renginde olması dolayısıyla halk arasında altın portakal olarak da adlandırılmaktadır. Kamkat ağacının meyvesi soyulmadan tüketilir. Kamkatı diğer narenciye ürünlerinden ayıran en önemli özelliği de budur aslında. Portakal, mandalina, limon ve turunçgillerin hepsi kabukları atılırken, kamkatın kabuğu da tüketilir.

Kamkat meyvesi kokladığınızda bergomatı andıran ferah bir kokuya sahiptir. Oldukça faydalı olan kamkat günümüzde saksılarda da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde pek çok ilde de ticareti yapılmaktadır. Bu illerin başında Rize, Mersin, Antalya gelmektedir. Kamkat C vitamini deposudur diyebiliriz. Bunun yanında sindirim sitemini çalıştırır ve iştah açar. Aynı zamanda kamkatın idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Damar tıkanıklığı ve damar sertliği yaşayanlarda kamkatın kanı temizleyici ve damar açıcı bir özelliği vardır. Genellikle temmuz ayında çiçeklenir ve Ağustos Eylül aylarında meyvesi toplanır. Sonbaharla beraber gelen soğuklara karşı kamkat tüketmeniz sizin soğuklara karşı daha dirençli olmanıza da olanak sağlar. Isırarak tüketebildiğiniz kamkatın diş ve diş dostu olduğunu da bilmelisiniz. Diş eti sorunlarına iyi gelir ve dişlerin daha beyaz görünmesine de olanak sağlar. Kamkat mide bulantılarını hafiflettiği gibi baş dönmesine de iyi gelir. Kansızlık sorunu yaşayanlar için de kamkat önerilmektedir.

Meyve olarak tüketilmesinin yanında kamkattan reçel de yapılabilmektedir. Sabah kahvaltılarınız da tüketebileceğiniz güzel reçeller ve marmelatlar yapabilir, pasta ve kurabiyelere süsleme için kullanabilirsiniz.
" } ] }