{ "title": "Katalpa Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/katalpa-agaci-5405.jpg", "date": "19.01.2024 05:30:57", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Katalpa ağacı, ülkemizde yetişen ve bir diğer adı ile sigara ağacı olarak bilinen bir süs bitkisidir. Bu ağacın anavatanı Kuzey Amerika olarak kayıtlara geçmiştir. Ülkemizde de aktif bir şekilde yetiştirilen bu ağaç daha çok park ve bahçelerde süsleme amacı ile yetiştirilmektedir. Yaklaşık olarak 1000m rakıma kadar ulaşabilen bu ağaç tam olarak -15 dereceye kadar dayanıklılık göstermektedir. Bu nedenle ülkemizin her bölgesinde yetişmemektedir. Özellikle Akdeniz bölgesi ve bunun gibi ılıman bölgelerde daha rahat ve sık bir şekilde bu ağaç türüne rastlayabilirsiniz.

Katalpa ağacının meyveleri tam olarak sonbahar aylarında olgunlaşma göstermektedir. Bitkinin sonbaharda olgunlaşan meyvelerinin birçoğu, kış boyu ağacın üzerinde kaldığı için kış aylarında da güzel bir görüntüsünün olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra oluşan meyvelerin kokusu oldukça hoştur. Bu nedenle ağacın bulunduğu alanda burnunuza bu ağacın güzel kokusu gelebilir.

Katalpa Ağacı Nasıl Üretilir?

Katalpa ağacının üretim şekli direk tohum olarak yapılmaktadır. Tohum olarak üretilen bu ağacın ekimi ise kışın donu bittikten sonra ilkbahar aylarında toprağın yumuşak olduğu zamanlarda yapılmaktadır. Tohumların çimlenmesi için ilkbahar aylarında herhangi bir engel bulunmadığı için genellikle birkaç ay içinde çimlenme görülebilir. Yaz aylarının başında yumuşak odun çelikleri, bitki olarak görülebilir. Üretim sırasında toprrağın humuslu ve taze olması, katalpa ağacı bitkisinin çok daha rahat bir şekilde yetişmesini sağlauacaktır. Eğer toprağınız kuru, kurak, kumlu ve balçıklı ise yine bu bitki üretilebilecektir. Önemli olan aşırı soğuktan korumaktır.

Katalpa Ağacının Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Katalpa Ağacının Kullanım Alanları
  1. Katalpa ağacının en büyük kullanım alanı daha önce de belirttiğimiz gibi park ve bahçelerdir. Yaygın olarak karşılaşabileceğimiz bu ağaç, görüntüsü ile çok iyi bir süsleyici olduğu gibi iyi bir gölge sağlayıcıdır.
  2. Bir diğer kullanım alanı ise katalpa ağacı erozyon önleyici olması sayesinde engebeli alanlardır. Özellikle Karadeniz bölgesinde erozyonun engellenebilmesi amacı ile belediye tarafından bu ağaçlar bazı noktalarda yetiştirilmektedir.
  3. Son olarak da endüstriyel alanlarda da bu ağaç yetiştirilerek odun yapısından faydalanılmaktadır.
" } ] }