{ "title": "Kavak Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kavak-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 14:47:00", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kavak ağacı, söğütgillerden olup odunsu bir bitkidir. Sürgün verme özelliği fazla olan kavak ağacı çabuk büyür. Dolma arazilerde ve akarsu kenarlarında iyi yetişirken, ağır topraklarda ve durgun su yerlerde iyi gelişim gösteremez. Kavak ağacından elde edilen odunlar kibrit ve mobilya yapımında kullanılır.

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde kavak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Her bölgenin iklim durumuna göre kavak çeşitleri değişmektedir. Samsun ilinin terme ilçesinde Türkiye'nin en büyük kavak ormanı bulunmaktadır. Kavak yetiştiriciliği çevre halk için bir geçim kaynağı olduğu gibi ticari olarak da dış ülkelere ihraç edilmektedir.

Kavak ağacının türler

Türkiye'de biri melez olmak üzere 5 kavak ağacı çeşidi vardır.

Ak kavak (Populus alba): Söğütgiller familyasından olan ağacın yapraklarının alt kısımları beyazdır. Bu tür kavak ağaçları 30-40 metreye kadar büyüme gösterirler. Gövdesinin üzerinde bulunan parlak beyaz kabuklar, çatlamadan uzun yıllar kalır. Dallarına göre yaprakların şekilleri de farklılık gösterir.

Fırat kavağı (Populus euphratica): Diğer kavak ağaçlarından kısa olan Fırat'ın boyu 10-12 metredir. Dış görünüşü kara kavağa biraz benze de dalları daha incedir. Tomurcuklanma olayı da farklıdır. Coğrafi yayılışı geniştir. Türkiye'de nehir boylarında olan Mersin, Hakkâri, Kahramanmaraş, Urfa gibi illerde görülür.

Kara kavak (Populus nigra): Anavatanı Avrupa, Asya ve güneybatı olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan, söğütgil familyasından olan bir ağaç türüdür. 30 metreye kadar boylanan ağacın sürgünleri tüysüz ve sarımtırak renkli, düz ve yuvarlaktır. Kara kavak ağacının çiçekleri nisan ayında açar. Haziran da ise tohumları tamamen olgunlaşır. İyi yetişmesi için nemli toprağa ihtiyacı vardır.

Titrek kavak(Populus tremula): bu kavak türü, 25 metre uzunluğunda, sık dalları olan, geniş konik tepeli, silindirik gövdeli bir ağaçtır. Yaprak açma döneminde önce erkek çiçekler açar. 8-10 gün sonra ise dişi çiçekler görülmeye başlar. Çiçek taşıyan tomurcuklar dolgun, büyük ve küt uçludur. Yaprakların üstü koyu yeşil, alt yüzü grimsi renktedir.

Boz kavak (Populus canescens): Ak kavak ve titrek kavağın melezi olan boz kavak 20 metre boyundadır. İki kavak türünün özelliklerini de taşıyan boz kavağın kabuğu pürüzsüzdür. Sürgünleri silindir, tacı dağınıktır.
" } ] }