{ "title": "Keçiboynuzu Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/keciboynuzu-agaci(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:03:12", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Keçiboynuzu Ağacı, yetiştiriciliği ve kullanışı olarak çok eski bir kültüre sahip olan ağaçtır. Genel olarak Akdeniz iklimiyle özdeş olan keçiboynuzu ağacı birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Keçiboynuzu ağacı, birçok sanayi endüstrisinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı, ekonomi piyasası yüksek bir ağaç türüdür. Bunun sonucu olarak, günümüzde de birçok ülkelerde ve dünya genelinde yetiştirilmektedir. Keçiboynuzu ağacı, uzun ömründen dolayı da yetiştiricilerini uzun bir süreliğine ekonomi olarak kalkındırmaktadır. Bundan dolayı, tarım açısından ekonomi olarak büyük bir paya sahiptir. Keçiboynuzu ağacı, yapı olarak; uzun olan ve 10 metreye kadar uzamaktadır. Ayrıca 50 yaşına kadar hayatlarını sürmektedir ve ilk meyvelerini 5-10 yaşları arasında vermektedir. Son olarak 15 yaşından sonra artık ağaç genel olarak gelişmesini sağlar. Sonrasında meyveleri stabil olarak her yıl verir. Keçiboynuzu ağacı maki tipi bir ağaçtır. Ağaç yapı olarak çalılıklardan oluşmakta ve meyveleri ilk olarak yeşil olmaktadır. Ülkemizdeki keçiboynuzu ağaçları genel olarak ilk etapta nisan ayı ile yeşil olarak çıkmakta ve temmuz ağustos aylarında olgunlaşmaktadır. Olgunlaştığında daha da sertlenerek kahverengi rengini almaktadır. Bu süre koyu kahverengi olana kadar sürmektedir. Son olarak hasadı ise genel olarak kasım aylarında gerçekleşmektedir.

Keçiboynuzu Ağacı Yetiştirilen Bölgeler ve Kullanım Alanları

Genel olarak Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Fakat dünya çapında ise belli bölgelerde keçi boynuzu ağacı; ABD'nin Kaliforniya bölgesi, Libya, Kıbrıs Adası gibi bölgelerde üretilmektedir. Keçiboynuzu ağacı, ülkemizde ise; Muğla Datça, Antalya'nın Alanya Manavgat gibi ilçelerinde, Mersin'in birçok ilçelerinde toplu ve kesim yetiştiriciliği yapılmaktadır. Keçiboynuzu kullanım alanlarını kısaca maddeler halinde belirtecek olursak;
Keçiboynuzu Ağacı Kültürel Olarak Tarihçesi

Keçiboynuzu ağacı, Osmanlılardan, Selçuklulara kadar kullanılmakta olan ve keçi boynuzu ağacı özellikle tohumları olarak pazarlarda ölçü birimi olarak kullanılmaktadır. Keçiboynuzu ağacının meyvesinde bulunan tohumlarının ağırlıkları sabittir ve karat dirhem gibi birimler keçi boynuzu ağaçları sayesinde kullanılmaktadır. Keçiboynuzu ağacı meyvelerini çok erken çıkarır. Olgunlaşma ile hasat süresi oldukça uzun bir süreye yayılır. Bundan dolayı bu tohumlar gerçek ağırlıklarını alırlar ve ne aşağı neden yukarıdır ağılıkları her zaman için sabittir. Bu özellik tüm keçi boynuzu ağaçlarının tohumlarında geçerlidir. Hatta eski dönemlerde Osmanlılarda elmas altın gibi değerli mücevherlerde ölçü birimi olarak kullanılmaktadır. Terazinin bir kısmına tohumlar diğer kısmına ise değerli mücevherler konularak tartılırdı. Bundan dolayı eskiden kalma bir deyim olan iki dirhem bir çekirdek deyimi bu zamanlarda kullanılan tabirdir. Zengin ve varlıklı insanların takmış olduğu değerli eşyaları ve şıklığına ithafen kullanılan deyimdir.
" } ] }