{ "title": "Kestane Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kestane-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 16:09:04", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "
Kestane ağacı, mevsimsel olarak yapraklarını döken ve çalı formuna sahip orman ağaçlarıdır. Kabuğu çatlaklıdır yaprağının yanında çıkan tomurcukları ve yalancı uç tomurcukları vardır. Tomurcuklar üst üste binmiş ve üzerleri pul ile örtülmüş şekildedir. Ağacın yaprakları sarmal şekildedir. Ağacın yaprakları sert dişli ve kılçıklı bir yapıya sahiptir. Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya yaygın olarak tüketilir Güney Avrupa'da yeterli buğday unu bulunmadığı için oradaki halk temel karbonhidrat ihtiyaçlarını kestaneden sağlarlar. Kestane ağaçları Türkiye'de en çok Aydın da yetiştirilir. Aydın da yetiştirilen kestaneler Bursa'ya ihraç edilerek burada şekerlemeler yapılır.

Kestane ağacı, Kestane ağaçlarından keresteler de elde edilir. Bu keresteler oldukça dayanıklıdır Oldukça dayanıklı olduğu için bazı ahşap mobilyalarda kestane ağacından elde edilen keresteler kullanılır. Kestane ağacından elde edilen kestaneler eski zamanlardan beri insanların beslenmesinde önemli bir yer tutmuştur. Yapılan araştırmalara bakıldığında Alp yöresinde yaşayan insanların beslenmelerini kestane ile sağladıkları görülür. Burada kişi başına düşen kestane miktarı yılda yüz elli kiloya yakındır. Kestane ağacı doğa da kolaylıkla yetiştirilebilen ağaçlardan biridir tarımsal ilaçlara ve gübreye gerek duyulmadan yetiştirilir. Organik bir tarım ürünü olması nedeni ile diyetlerde de kullanılan bir besindir.
" } ] }