{ "title": "Kızılcık Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kizilcik-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 01:14:10", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Kızılcık ağacı kızılcıkgillerden kısa boylu ve sarı çiçekli bir ağaçtır. En fazla 5-8 metre arasında boy yapan ağacın yaprakları koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarları paralel ve damarlar boyunca da tüylü bir ağaçtır. Sarı renkli küçük çiçekleri Şubat-Mart aylarında açan ağacın meyveleri de kırmızı renkli ve eliptik şekillidir. Bu ağaç kuru ve balçıklı topraklarda yetişmektedir ve tohumlar yardımıyla da çoğalması mümkün olmaktadır.

Odunu lifli olan kızılcık ağacının çok esnek ve dayanıklı bir yapısı bulunmaktadır. Yoğunluğu fazla olan bu odun suda da batmaktadır. Ayrıca kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilen bu ağacı bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilebilmektedir. Yüksekliği çok artmadığı sürece meyve veren kızılcık ağacı çok fazla su isteyen bir yapıya sahiptir. Anadolu'nun bazı yerlerinde bu ağaca Ergen, Eğren, Kiren ya da Kiran adları verilmektedir.

Kızılcık meyvelerinin tadı ekşidir. Taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilen kızılcık meyvesi tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında kullanılabilmektedir. Ayrıca kızılcık meyvesinin şeker eklenmiş suda kaynatılıp kapalı kaplarda uzun süre saklanması ve yemek aralarında içecek olarak tüketilmesi mümkündür.

Kızılcıkta bol miktarda flavanoid, karotinoid ve melatonin denilen bir antioksidan bulunmaktadır. Bu da kızılcığın çok faydalı bir antioksidan olmasına olanak sağlamaktadır. Vücutta alerji ve iltihaplanmayı azaltan kızılcık kan damarlarını güçlendirmekte ve ateş basmalarını önlemektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi ve göz sağlığı üzerinden önemli etkileri bulunmaktadır.
" } ] }