{ "title": "Kuşburnu Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/kusburnu-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 22:04:59", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kuşburnu Ağacı, gülgiller familyasında yer alan bir bitkidir ve Avrupa, Kuzey Batı Avrupa ile Batı Asya taraflarında yetişmektedir. Sonbahar aylarında olgunlaşmaya başlayan kuşburnu ağacının, içi tüylü olan meyvesi C vitamini içermesi bakımından dünyanın en zengin meyvelerinden birisidir. Ayrıca, kuşburnu ağacının meyvesinin yüz gramında 2,5-6,2 mg. A vitamini, 1700 mg. C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, flavonitler, plavonitler, %11 şeker, %10 protein, Potasyum, Kalsiyum, Sodyum, Magnezyum ve Fosfor bulunmaktadır. Kök, gövde, dallar, yapraklar, çiçekler ve meyveler olmak üzere toplam beş kısımdan oluşan kuşburnu ağacının gövdesi de oldukça güçlü bir yapıdadır.

Kuşburnu ağacı hem kazık hem de kök yapısına sahip bir ağaçtır. Yüzeye yayılan saçak kökleri ve üç metre derine uzanan kazık kökleri bulunan kuşburnu ağacının kökleri hastalık ve zor şartlara karşı da oldukça dayanıklıdır ve kırmızı renkte olup, yumuşak yapıdaki bu kökler boya sanayisinde kullanılmaktadır. Gövdesinde bolca diken bulunan kuşburnu ağacı, üç yıl içerisinde bir santimetre köke ulaşmakta ve ağaç olması için uzun yıllar beklenmesi gerekmektedir. Kuşburnu ağacının kalınlaşmasını geciktiren en önemli sebep ise ağacın gövde tipinin ağaç tipi yerine ocak tipi olmasıdır. Kuşburnu ağacının elips şeklindeki yaprakları dişli bir yapı göstermektedir ve mat, yeşil rengindedir. Mart aylarında açan ve kışın dökülmeye başlayan ve oldukça hassas olan bu ağaçlar sıktır ve araları dikenlidir. Kuşburnu ağacının çok hoş, aromatik bir kokusu vardır ve bazı küçük çiçeklileri beyaz ya da çok açık pembe renginde iken, büyük çiçeklileri daha koyu pembe rengindedir. Bu ağacın meyvelerinin tadı da biraz mayhoş olmasına rağmen oldukça lezzetlidir.

Kuşburnu ağacının yetiştirilmesi için koşulların uygun şartlarda olması gerekmektedir ve yetişmesinde iklimin ılıman olması, ile nem çok önemli olmaktadır. Toprağın kumlu olması, kuşburnu ağacının yetiştirilmesi açısından önemlidir ve humuslu toprakta kuşburnu ağacı daha iyi gelişim göstermektedir. Kuşburnu ağaçlarının yabani olanları fazla masraf gerektirmeden dağlık alanlarda yetişebilmektedir. Bu ağaçlar topraktan gerekli mineralleri ve suyunu alarak kendiliğinden yetişebilmektedir, ancak ticaret amaçlı kullanılacak olan kuşburnu ağaçları daha uygun koşullarda yetiştirilmelidir.

Kuşburnu ağaçlarının meyveleri taze olarak yenilebileceği gibi, kurutulup çayı da yapılmaktadır. Kuşburnu ağacı ayrıca, erezyonu önlemek için ya da arıcılıkta kullanılmaktadır. Birçok türü bulunan kuşburnu ağacı, tohum ile, kök sürgünü ile, aşı ile, daldırma ile, doku kültürü ile ya da çelik ile üretilebilmektedir. Kuşburnu ağacı türleri içinde Rosa Rugosa en yaygın olanıdır. Bu tür yılda dört sefer meyve vermesi ile tanınmaktadır ve çok az dikenli, içi tüysüz olan meyveleri vardır. Bu özelliği ile en az zarar gösteren Rosa Rugosa ağacının meyveleri oldukça etkilidir.
" } ] }