{ "title": "Limon Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/limon-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 10:56:47", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Limon ağacı tohumla üretilebilen bir ağaç türüdür. Fakat bu yolla yapılan işlemde fidan ve ağacın elde edilme süresi uzayacağından genelde turunç anaçlarına limon çeşitleri aşılanarak çoğaltılır. Limon oldukça üretken ve uzun ömrü olan bir ağaç türüdür. Fakat tohumun çeşidi ve sağlık durumu bilinerek alınmalıdır. Dilen limon ağaçlarının 7 metre ocak aralığında olmasına dikkat edilmelidir.

Diğer turunçgillerde olduğu gibi limon ağacı da sıcak iklime sahip bir yerde yetiştirilmelidir. Limon ağacının yetiştirildiği bölgede hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmemesi önemli bir konudur. Eksi derecelerdeki bir ortamda kalan bir limon ağacı donarak ölür. En yüksek sıcaklık ise 45 derece olmalıdır. İdeal sıcaklık değeri ortalama 23 derecedir. Bu özelliklerden de anlaşılacağı gibi limonun en çok yetiştiği bölge Ege ve Akdeniz bölgeleridir.

Limon ağaçları bol humuslu, derin, su akıntısına izin veren, kumlu veya killi toprakta yetişir. Kök kısmının oksijen ihtiyacı olduğu için ağır toprakta yetiştirilmemelidir. Diğer turunçgillerde olduğu gibi limon ağacının da yıllık su ihtiyacı 800-1200 cm arasındadır. Sulama dönemi nisan ayından ekim ayına kadar olan yedi aylık dönemdir. Bu dönemde hava kurak ve yağış az olduğu için bol su verilmelidir. Sulamanın az olması halinde gelişim yavaş olur, ürünün verimi ve niteliği düşer. Aşırı sulamada ise kök çürüklüğü meydana gelir. Limon ağacının gübre gereksinimi de çok fazladır. Ağacın bulunduğu ortama, yaşa ve gelişimine bağlı olarak verilen gübrenin dengeli olması için gerekli analizler yapılmalıdır. Mineral gübreler dışında çiftlik gübresi de 2-3 yılda bir verilirse limon ağacı için büyük fayda sağlayabilir.

Limon ağaçlarına şekil ve ürün budaması yapılır ve genelde ağaçlara kâse şekli verilir. Budama ağaçların ürün vermesiyle birlikte başlar. Budama ustalık gerektirir ve ağacı iyi bilen kişiler tarafından yapılması gerekir. Ağaçtaki kuru, kırık, ezik, yaşlı ve hastalıklı dallar kesilip atılmalıdır.

Limon ağacı sonbahardan başlayarak ilkbahar mevsimine kadar hasat verir. Hasat zamanında limon elle koparılabilir fakat limonun sapından keskin bir bıçakla kesilmesi daha faydalıdır. Dal uçlarının kırılmaması önemlidir. Ayrıca toplama işlemi açık, kuru ve güneşli zamanda yapılmalıdır. Limon ağaçlarında hastalık görüldüğünde hemen en yakın tarım kurumundan bilgi alınmalı ve tavsiyeler ivedilikle ve aksatmadan uygulanmalıdır.

Saksıda Limon Ağacı.

Saksıda limon ağacı yetiştirmek için önce saksı için uygun, aşılı bir limon fidanı temin etmek gerekir. Yediveren ve mayer adlı fidan çeşitleri bunun için uygundur. Saksının mümkün olduğunca geniş tutulması gelişimi açısından oldukça önemlidir. Fidanın iyi yetişebilmesi için %50 bahçe toprağı, %30 torf, %20 oranında da kum şeklinde bir karışım hazırlanmalıdır.

Saksıda limon yetiştirebilmek için saksı dibinde fazla suyun atılabilmesi için delik açılmalıdır. Bu yapılmazsa kök fazla sudan dolayı çürüyebilir ve bu da ağacın erken ölümüne sebep olabilir. Saksının dibine biraz çakıl döküldükten sonra bir miktar da toprak dökülür ve fidan yerine yerleştirilir. Daha sonra fidanın aşı yeri toprak üzerinde kalacak durumda ayarlanarak saksı toprakla doldurulur. Sonra can suyu olarak adlandırılan ilk su saksıya dökülür. İlk defa sulama yapıldığı için sulama işlemi birkaç kez tekrarlanmalıdır.

Limon ağacı rahatsız edilmeyi sevmeyen bir ağaç olduğu için yapraklarının erken dökülmemesi için yerinin çok fazla değiştirilmemesi gerekir. Saksı soba, kalorifer peteği gibi sıcak yerlerden uzakta, güneş gören fakat direkt olarak güneş ışığı görmeyen yerde tutulmalıdır. Sulama işlemi yaz ayında 2-3 günde bir yapılmalıdır fakat topraktaki nem durumuna göre değişiklik yapılabilir.
" } ] }